Onduidelijkheid verhuizing echtparen
Het is vaak onduidelijk of echtparen samen kunnen verhuizen naar een zorginstelling. Volgens de wet mogen echtparen namelijk samen blijven wonen als één van hen naar een zorginstelling verhuist. Als jouw partner naar een gesloten afdeling verhuist, dan is het niet altijd mogelijk om mee te verhuizen.
Waar kun je naartoe verhuizen?
Dat echtparen het wettelijke recht hebben, betekent helaas niet dat dit per direct kan, omdat er bijvoorbeeld niet meteen plek is in een zorginstelling en er een wachtlijst is. Je kunt dan een aantal mogelijkheden overwegen:
- Je ontvangt tijdelijk andere zorg. Dit heet overbruggingszorg. Hierbij wordt er tijdelijk thuiszorg geregeld of zorg in een andere instelling, totdat er plek is bij de desbetreffende zorginstelling.
- Je partner verhuist alvast voor een tijdelijk verblijf en jij sluit aan wanneer er plaats is voor beiden.
- Je kiest voor een andere zorginstelling. Denk aan een particulier verpleeghuis. De kosten hiervan zijn hoger dan een regulier verpleeghuis, maar de wachtlijsten zijn ook vaak korter. Daarnaast zijn particuliere verpleeghuizen goed ingericht op het samenwonen van echtparen. > Bekijk particuliere verpleeghuizen
De financiën
De meeverhuisde partner betaalt, net als de geïndiceerde partner, een eigen bijdragen voor het wonen. Het CAK stelt de hoogte van de bijdrage vast en legt de bijdrage op. Als je op een later moment zelf ook zorg nodig hebt, dan dient dit apart aangevraagd te worden. Afhankelijk van jouw zorgvraag, regel je dit bij de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor.
Als echtpaar verhuizen
Dementiedeskundige Ruud Dirkse heeft het in zijn nieuwe vlog over dit onderwerp. Het komt namelijk wel eens voor dat een echtpaar na tientallen jaren samenwonen ineens apart woont, doordat de partner dementie heeft. De partner verhuist naar een zorginstelling en de ander blijft thuis wonen. Ruud vertelt in zijn vlog over twee oplossingen waarvan hij heeft gezien dat het werkt in de praktijk. De voorbeelden gaan over samen verhuizen naar een appartement in een breed woonzorgcentrum en samen verhuizen naar een kleinschalige woning. Ook heeft hij het over het feit dat begeleiding van zo’n echtpaar ontzettend belangrijk is. Wil je meer weten? Bekijk de video hieronder.
Ruud Dirkse is dementiedeskundige, schrijver en trainer. Ruud deelt onder andere via Woonz.nl mooie en vernieuwende inzichten over moderne dementiezorg. Zijn dementievlogs zijn een combinatie van voorlichting en een gesproken column.