Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Als echtpaar verhuizen naar een verpleeghuis of woonzorgcentrum

Geschreven op donderdag 15 februari 2024 door Dominique

Stel dat je al jaren samenwoont met je partner en hij of zij krijgt op een gegeven moment dementie. In het begin gaat het nog thuis, maar na een tijd merk je dat je partner vaker en professionele zorg nodig heeft. Kun je dan ook als echtpaar verhuizen?

Onduidelijkheid verhuizing echtparen

Het is vaak onduidelijk of echtparen samen kunnen verhuizen naar een zorginstelling. Volgens de wet mogen echtparen namelijk samen blijven wonen als één van hen naar een zorginstelling verhuist. Dat echtparen het wettelijke recht hebben, betekent helaas niet dat dit per direct kan, omdat er bijvoorbeeld niet meteen plek is in een zorginstelling. Daarnaast is het belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Stel dat jouw partner op een gesloten afdeling komt te wonen, wil je dan wel mee verhuizen? Voor de mogelijkheden verwijzen we je graag door naar het artikel dat ANBO hierover heeft geschreven.

Als echtpaar verhuizen

Dementiedeskundige Ruud Dirkse heeft het in zijn nieuwe vlog over dit onderwerp. Het komt namelijk wel eens voor dat een echtpaar na tientallen jaren samenwonen ineens apart woont, doordat de partner dementie heeft. De partner verhuist naar een zorginstelling en de ander blijft thuis wonen. Ruud vertelt in zijn vlog over twee oplossingen waarvan hij heeft gezien dat het werkt in de praktijk. De voorbeelden gaan over samen verhuizen naar een appartement in een breed woonzorgcentrum en samen verhuizen naar een kleinschalige woning. Ook heeft hij het over het feit dat begeleiding van zo’n echtpaar ontzettend belangrijk is. Wil je meer weten? Bekijk de vlog hieronder.

Ruud Dirkse is dementiedeskundige, schrijver en trainer. Ruud deelt onder andere via Woonz.nl mooie en vernieuwende inzichten over moderne dementiezorg. Zijn dementievlogs zijn een combinatie van voorlichting en een gesproken column.

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief