Terug home Informatie & inspiratie Omgaan met dementie Dementievlog 33 – Verhoogde toiletpotten

Dementievlog 33 – Verhoogde toiletpotten

Geschreven op woensdag 09 mei 2018

In deze dementievlog pleit dementiedeskundige Ruud Dirkse voor een verbod op verhoogde toiletpotten in seniorenwoningen en woningen voor mensen met dementie, omdat er flink wat risico's zitten aan het gebruik ervan.

Het is een breed en wijd verspreid misverstand dat één van de kenmerken van een seniorenwoning een verhoogde toiletpot is. Ook onder senioren en hun familie of mantelzorger. Bouwmarkten verkopen bijvoorbeeld heel wat verhoogde potten die door familie geplaatst worden en thuiszorgwinkels verkopen veel toiletverhogers, omdat er zo’n grote vraag naar is. Helaas zijn deze aankopen gebaseerd op misverstanden en onjuiste informatie! Volgens dementiedeskundige Ruud Dirkse zijn er grote risico’s voor senioren die gebruik maken van een verhoogde toiletpot of een toiletverhoger. De voordelen van een verhoogd toiletpot zijn minimaal, het biedt alleen meer gemak bij het gaan zitten en staan. Gelukkig zijn er al vele alternatieven waar geen risico’s aan verbonden zijn.

Bekijk hieronder de hele vlog en bekijk welke risico’s er zitten aan een verhoogde toiletpot en de alternatieven die Ruud Dirkse aandraagt.

Ruud Dirkse is dementiedeskundige, schrijver en trainer. Tweewekelijks deelt Ruud onder andere via Woonz.nl mooie en vernieuwende inzichten over moderne dementiezorg.

Interessante links bij dit artikel:

Pascalle van der Plaat

Pascalle is Office Manager bij Woonz.nl en ondersteunt het hele team bij diverse taken!