Terug home Informatie & inspiratie Omgaan met dementie 8 keer niet doen bij mensen met dementie!

8 keer niet doen bij mensen met dementie!

Geschreven op woensdag 12 mei 2021

Dementie is een ziekte en overkomt mensen. Hoe de omgeving er mee omgaat is een keuze. Vaak reageren familieleden, vrienden en professionals met de beste bedoelingen op de persoon met dementie. Meestal zijn de dingen die zij zeggen en doen goed bedoeld. Soms hebben ze onbedoeld een averechts effect op de persoon met dementie.

Hieronder vindt u acht tips die u inzicht geven in wat echt vermeden moet worden.

  1. Negeren van de persoon met dementie

Soms kan een situatie ongemakkelijk zijn. Negeren van de persoon met dementie lijkt dan misschien de beste oplossing. Maar het is beter om te proberen uw eigen communicatie aan te passen aan het niveau van de ander. Een blik, korte begroeting of glimlach is vaak al voldoende. Op deze manier voelt de persoon met dementie zich gerespecteerd en gewaardeerd.

  1. Kinderachtig communiceren

Mensen met dementie zijn altijd volwassen mensen. Ongeacht de fase van hun dementie dienen zij als volwassenen behandeld te worden. Het kan vernederend en intimiderend zijn als er tegen hen een kinderlijke stem wordt opgezet of wanneer mensen te dichtbij komen. Worden er samen kinderliedjes gezongen? Doe dit dan ook op een volwassen manier; met een volwassen stem en zonder kinderlijke bewegingen. Bewaar dit voor het zingen met kleine kinderen.

Let ook op verkleinwoorden zoals bijvoorbeeld neem een hapje, we gaan een plasje doen, zullen we de haartjes kammen. Niet doen! Voor kleinkinderen is het ook lastig om te bevatten als oma of opa dementie heeft. Lees er in dit artikel meer over >

  1. Koosnaampjes gebruiken

Mensen die het dichtst bij de persoon met dementie staan; ouders, partner, kinderen, beste vrienden, mogen koosnaampjes gebruiken. Anderen (dus ook professionals) noemen de persoon bij de achternaam. Mocht de persoon zelf willen dat de voornaam wordt genoemd doe dat dan.

  1. Er vanuit gaan dat de verwarring 24 uur per dag is

Mensen met dementie zijn niet continu verward. Op de meest onverwachte momenten hebben zij een helder moment, het gaat echt met ups en downs. Verhalen van personen met dementie zijn dus niet per definitie onwaar. Het is daarom van belang om mee te gaan in de beleving en het verhaal. Later blijkt vanzelf of het klopte of niet.

Ga er ook niet vanuit dat het geen zin heeft om op bezoek te komen, samen iets te ondernemen of zelf een verhaal te vertellen, omdat ze verward zijn of het toch weer vergeten.

  1. Testen uw naaste niet teveel

Test uw naaste niet door veel vragen te stellen of de persoon bijvoorbeeld de namen van kinderen op te laten noemen. Zeker niet wanneer u merkt dat de ander het echt niet meer weet, want niets is erger dan steeds te worden getest op je kennis. Stel u dus, als het moet, elke keer opnieuw voor. En ook al heeft u goede bedoelingen, help niet te herinneren dat u er gisteren ook was!

  1. Praten over

Praat niet over de persoon met dementie maar mét hen. Mensen met dementie zijn echt niet doof, ze kunnen het horen als er over hen wordt gesproken. Zij trekken vervolgens hun eigen conclusies over wat er wordt gezegd. Zo kunnen zij emotioneel worden geraakt en verdrietig worden.

Wellicht herkent u de symptomen van dementie bij uw partner of naaste. Het gesprek aangaan kan ook best ingewikkeld en moeilijk zijn. Daarom schreven wij het artikel ‘Tips om het gesprek aan te gaan over de diagnose dementie’. Klik hier om het artikel te lezen >

  1. Focussen op onmogelijkheden

Focus niet op wat niet meer lukt, maar richt je op alles wat mensen met dementie nog wel allemaal kunnen. Stem activiteiten daar op af en maak complimenten voor dingen die goed gaan. Laat zelf los hoe het “eigenlijk hoort”, een kleurplaat die is ingekleurd met maar één kleur is ook mooi, alleen al vanwege het feit dat het gelukt is om het in te kleuren.  Lees hier waarom het belangrijk is om creativiteit te stimuleren bij mensen met dementie >

  1. Er vanuit gaan dat zij kiezen voor slecht gedrag

Boos worden, agressief doen, dwalen, knoeien, zeuren, vragen en nog eens vragen. Dit gedrag wordt veroorzaakt wordt door de ziekte in het hoofd. De persoon met dementie kiest hier niet voor! Corrigeren van het gedrag gaat niet, dus probeer dit ook niet! Het is wel mogelijk af te leiden en het zelf te accepteren.

Hoe wel?

De hoofdregel is: behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Respectvol is het magische woord! Kijk vooral naar wat de persoon met dementie nog wel kan, denk met deze persoon mee, laat hem of haar meedoen en genieten.

Heeft u tips? Of juist een vraag? Deel het hieronder op praat mee op onze facebookpagina.

Bron: http://www.about.com/health en www.dementie.blogspot.nl

Interessante links bij dit artikel

Annemiek Schut

Annemiek is de oprichter en directeur van Woonz.nl. Na haar persoonlijke ervaringen vond zij het hoog tijd om een platform voor senioren op te zetten.