Terug home Informatie & inspiratie Mijn moment De groene vingers van Mevrouw Scholtens (86) zijn onmisbaar in het woonzorgcentrum

De groene vingers van Mevrouw Scholtens (86) zijn onmisbaar in het woonzorgcentrum

Op de droge dagen van het jaar is mevrouw Scholtens altijd in de tuin te vinden, waar ze haar oh zo geliefde hobby uitvoert: tuinieren. Ze kent elk plantje bij naam en dankzij haar inzet is een tuinman bijna overbodig geworden. Mevrouw Scholtens woont samen met haar echtgenoot in een kleinschalig woonzorgcentrum mét goed verzorgde tuin in Arnhem.

Genoodzaakt om te verhuizen

“Mijn man en ik hebben altijd aan de andere kant van de stad gewoond. Hier hebben we onze drie dochters en twee zoons grootgebracht. Helaas ging het zicht van mijn man een paar jaar geleden ineens hard achteruit en waren we na 31 jaar genoodzaakt om te verhuizen”, vertelt mevrouw Scholtens. De woning moest zodanig worden aangepast dat ze het zonde vonden van het huis. Het echtpaar is met behulp van de kinderen op zoek is gegaan naar een nieuw onderkomen inclusief bijbehorende zorg. “We wilden wel in Arnhem blijven wonen, want we wonen hier al ons hele leven. Mijn jongste zoon wees ons op een woonzorgcentrum die hij op Woonz.nl had gevonden en hier zitten we dan.” Alhoewel de man van mevrouw Scholtens een Wlz-indicatie heeft en zijzelf niet, was ook zij van harte welkom in het woonzorgcomplex. Ze ontvangt geen zorg, maar mag uiteraard wel meegenieten van drie maaltijden per dag en de verschillende activiteiten die het woonzorgcentrum organiseert. En nog een groot voordeel: mevrouw Scholtens mag haar gang gaan in de tuin.

"Het gras is hier groener dan bij de buren!"

Tuintje in mijn hart

Mevrouw Scholtens is dol op tuinieren en dat heeft ze niet van een vreemde. “Mijn vader heeft altijd als tuinarchitect gewerkt. Vroeger hielp ik hem altijd en tot op de dag van vandaag vind ik het heerlijk om buiten te zijn en de planten te verzorgen. Ik zeg altijd ‘het gras is hier groener dan bij de buren’. Ja, ik ben graag bezig.” Het woonzorgcomplex heeft dankzij de groene vingers van de senior bijna geen tuinman meer nodig. “Zodra het weer het toelaat ben ik buiten te vinden. Ik snoei de struiken, pluk de dode blaadjes van de planten, schoffel onkruid en veeg alles weer netjes schoon. Het mooiste in de tuin vind ik de Paenonia (pioenroos), die in de zomer prachtig bloeit”, vertelt de bezige bij.

Extra grote kaarten

Het woonzorgcentrum is volledig ingericht en ingesteld op mensen die zorg nodig hebben. Van mensen met beginnende dementie tot mensen die slechtziend zijn. Wanneer Ellen niet in de tuin is te vinden, gaat ze graag een potje klaverjassen. “Zelfs de kaarten zijn groot, zodat de bewoners die niet goed zien ook mee kunnen doen. Mijn man en ik zijn een goed team, dus we winnen vaak”, lacht de 86-jarige. “De verliezers moeten ons dan trakteren op een kopje koffie mét een koekje. Gelukkig weten ze de koffiemachine altijd goed te vinden.”

Wilt u net als mevrouw Scholtens de woning vinden die bij u past? Ga op huizenjacht op Woonz.nl of vind een soortgelijk woning als dat van mevrouw Scholtens.

Lees meer mijn moment verhalen

Interessante links bij dit artikel:

Annemiek Schut

Annemiek is de oprichter en directeur van Woonz.nl. Na haar persoonlijke ervaringen vond zij het hoog tijd om een platform voor senioren op te zetten.