Terug home Informatie & inspiratie Mijn moment Mevrouw Abbink (69) logeerde samen met haar man in een zorghotel

Mevrouw Abbink (69) logeerde samen met haar man in een zorghotel

Mevrouw Abbink is 69 jaar jong en zit vol plannen. Maar het leven is anders gelopen dan zij had gedacht. Haar man heeft last van beginnende dementie zelf brak zij een half jaar geleden haar heup. Ze logeerden samen in een zorghotel, maar er gaat niets boven thuis! "We genieten regelmatig van een hapje en een drankje in de serre." vertelt zij.

Gebroken heup na val

We ontmoeten mevrouw Abbink in haar mooie nieuwbouw appartement. We zitten samen in de serre en drinken daar een drankje met een lekker hapje erbij. Het gaat goed met mevrouw Abbink, dat was een half jaar gelden wel anders. Op een koude dag in maart liep zij van de bus naar huis toen ze onfortuinlijk ten val kwam. Ze brak haar heup. “Gelukkig waren er vriendelijke mensen op straat die mij hielpen. Want ik voelde direct dat het niet goed zat. De ambulance werd gebeld en bij aankomst bleek dat mijn heup gebroken was.”

Gelukkig samen

Mevrouw Abbink is al lang getrouwd. Haar man is 12 jaar ouder en sinds een jaar heeft hij last van beginnende dementie. “We zijn nog steeds heel blij met elkaar. We hebben het goed samen, ondanks de kleine ongemakken die zijn vergeetachtigheid met zich meebrengt. Toen ik hoorde dat mijn heup gebroken was, maakte ik me vooral zorgen om mijn man. Hij kon echt niet alleen in huis achter blijven. Een hele zorg, als je met een gebroken heup in de ambulance ligt.”

"We genieten regelmatig van een hapje en een drankje in de serre."

Revalidatiezorg voor Mevrouw Abbink

Aangekomen in het ziekenhuis, trof mevrouw Abbink haar dochter. Zij was gebeld en ondertussen gearriveerd. In afwachting van de heup operatie keken zij, samen met de verpleegkundige, hoe ze de zorg voor meneer Abbink konden opvangen. “Je hoort daar best wel vaak nare verhalen over. Bij ons verliep het gelukkig allemaal heel prettig. We hebben met de verpleegkundige gekeken waar voor mij na de operatie revalidatie mogelijkheden waren.”

Respijtzorg voor meneer Abbink

Omdat mevrouw Abbink na de operatie aan haar heup al vrij snel naar het zorghotel overgebracht zou kunnen worden, is in hetzelfde zorghotel ook direct de zorg voor haar man geregeld. “Hij kon daar alvast verblijven in afwachting van mijn komst. En dat alles onder de noemer respijtzorg.” Mevrouw Abbink had voor de val nog nooit gehoord van respijtzorg. Ze was heel blij met de hulp en het advies vanuit het ziekenhuis. “Het was een hele geruststelling voor mij. Het was super fijn dat we snel weer samen waren.”

Na het verblijf in het zorghotel was er hulp in huis

Het verblijf in het zorghotel heeft alles bij elkaar twee weken geduurd. In deze weken heeft het zorgteam uitstekend voor het echtpaar klaar gestaan. “Soms hadden we het gevoel op vakantie te zijn. De omgeving was prettig, de kamer goed verzorgd en het eten lekker. We hebben van de nood maar een deugd gemaakt”, zegt mevrouw Abbink lachend.

De dagelijkse fysiotherapie heeft goed bijgedragen aan het herstel van mevrouw Abbink. Terug thuis heeft zij nog enige weken hulp in huis gehad. “Ook de thuiszorg is probleemloos voor ons geregeld. Opnieuw was ik mij bewust van het geluk dat we hadden. Aan alle kanten zijn we geholpen om deze periode zo goed mogelijk door te komen.”

Inmiddels is mevrouw Abbink zover hersteld dat ook de hulp in huis niet meer nodig is.

Annemiek Schut

Annemiek is de oprichter en directeur van Woonz.nl. Na haar persoonlijke ervaringen vond zij het hoog tijd om een platform voor senioren op te zetten.