Terug home Informatie & inspiratie Mijn moment Meneer Ydema (74) – kookt graag alleen of samen met zijn buurman

Meneer Ydema (74) – kookt graag alleen of samen met zijn buurman

Meneer Ydema woont in een rustige wijk in het midden van Nederland. Hij heeft een gezellige buurman, samen zijn de mannen lid van verschillende clubjes. Inmiddels heeft meneer Ydema huishoudelijk hulp. Zijn kinderen gaven hem een pakketje sensoren voor in huis. Mocht er wat gebeuren dan krijgen zij een signaal via hun mobiele telefoon.

Gezellig samen leuke dingen doen

Voor gezelligheid moet je echt bij meneer Ydema zijn. Ondanks dat hij alleen woont in het grote huis, geniet hij volop van het leven. “Mijn buurman is hier tegelijk met mij komen wonen; dat is alweer meer dan 50 jaar terug! Hij is iets ouder dan ik en zijn vrouw overleed een aantal jaren geleden. Onze vriendschap was in die periode heel waardevol voor hem. En die heeft zich afgelopen tijd eigenlijk alleen maar verdiept. We zijn er samen op uit getrokken en hebben ons bij verschillende activiteiten aangesloten. We zijn lid geworden van een bridge club, gaan regelmatig mee met dagjes uit en sporten eens per week samen in het seniorencomplex hier om de hoek”. Meneer Ydema grijnst als hij over het sporten in het seniorencomplex praat. “Er wonen daar veel  mensen die ik ken. Ik vind mezelf nog helemaal niet oud maar stiekem zie ik mezelf daar wel tussen wonen.”

"De sensoren hebben eerst 14 dagen gemonitord hoe ik beweeg in huis. Als ik daar nu van afwijk, bijvoorbeeld als ik val, dan zenden ze een signaal naar de mobiele telefoons van mijn kinderen."

Lekker koken en gezond eten, alleen of met de buurman

Als meneer Ydema en zijn buurman aan het einde van een dagje uit thuiskomen, gebeurt het regelmatig dat de ze samen eten. “Ik houd van koken en lekker eten. Met of zonder de buurman eet ik zoveel mogelijk vers gekookt.” De wens om gezond en vers te eten, betekent natuurlijk ook boodschappen doen. Daar heeft hij een vaste structuur voor. Een keer per maand worden de zware boodschappen door de supermarkt thuis gebracht. Heel handig tot in de keuken. “Het kost wel een klein beetje extra, tegelijkertijd wegen deze kosten niet op tegen het gemak.” Voor de verse boodschappen gaat meneer Ydema er een keer per week op uit. Meestal op de zaterdag. “Dan is er markt en dat combineer ik met de bakker en de slager. Men kent mij en het is een gezellige manier van boodschappen doen.”

De sensoren geven mijn kinderen een rustig gevoel

Van de kinderen kreeg meneer Ydema een pakket met sensoren om op vaste plekken in huis op te hangen. Draadloos, dus dat ging super makkelijk. “De sensoren hebben eerst 14 dagen gemonitord hoe ik beweeg in huis. Als ik daar nu van afwijk, bijvoorbeeld als ik val, dan zenden ze een signaal naar de mobiele telefoons van mijn kinderen. Eerst moest ik er niet van hebben, voor mij voelde het als controle. Maar de kinderen hebben mij overtuigd. Stel dat er wat gebeurt kunnen zij direct in actie komen. Eigenlijk vind ik het nu ook een heel fijn gevoel, ik kan het iedereen aanraden.”

Particuliere hulp

Sinds kort heeft dhr. Ydema hulp in de huishouding. “Eerst hielp mijn kleindochter mij, maar omdat ze in Groningen is gaan studeren, kon ze niet meer iedere week komen.” Dus ging meneer Ydema op zoek naar professionele hulp. Eerst via de gemeente. Tijdens het keukentafelgesprek bleek dat het inkomen van dhr. Ydema leidde tot een hoge eigen bijdrage. Zelfs zo hoog, dat het zoeken van een eigen oplossing voordeliger zou zijn. Dus is dhr. Ydema op zoek gegaan naar particuliere hulp. En dat is eigenlijk heel snel gelukt. “Ik heb nu een vaste hulp die mij écht ondersteunt met de huishouding.” Hij heeft bewust voor deze organisatie gekozen. Naast hulp in de huishouding bieden zij ook nog andere gemak diensten. Er is een klussendienst en ook voor tuinonderhoud bieden ze een oplossing. “Op dit moment heb ik het nog niet nodig, maar mocht de vraag veranderen, kan ik uitbreiden. Dat geeft mij een heel rustig gevoel. Zonder afhankelijk te zijn van de kinderen. Als ik wil, komen ze zelfs voor mij koken!”

 

Interessante links bij dit artikel:

Annemiek Schut

Annemiek is de oprichter en directeur van Woonz.nl. Na haar persoonlijke ervaringen vond zij het hoog tijd om een platform voor senioren op te zetten.