Terug home Informatie & inspiratie Mijn moment In het levendige woongebouw voelt de sportieve Meneer Wiersma (83) zich helemaal thuis

In het levendige woongebouw voelt de sportieve Meneer Wiersma (83) zich helemaal thuis

Meneer Wiersma, 83 jaar, is gelukkig getrouwd en woont samen met zijn vrouw in het mooie Zuid-Limburg in een klein appartement in een voormalig verzorgingshuis. De 83-jarige is een heuse sportfanaat. Van jongs af aan is hij gek op voetbal en zelfs nu volgt hij het sportnieuws op de voet.

Thuis voelt het fijnst

“Mijn vrouw en ik hebben heel bewust voor dit appartement gekozen”, vertelt meneer Wiersma. “We hebben altijd gezegd dat je niet te lang moet wachten met verhuizen als je op leeftijd bent. Want wennen aan een nieuw thuis is niet gemakkelijk als je ouder wordt. Als je nog in je goede doen bent, lukt het ook nog om nieuwe kennissen maken. En kan je meedoen in de gezelligheid van het huis waar je woont.”
Het echtpaar bekeek tientallen van dit soort appartementen. “Via Woonz.nl kregen we heel gemakkelijk inzicht in het aanbod. Dat was best veel, vooral omdat er in de periode dat wij zochten veel leegstand was in de oudere wooncomplexen. Dus we hadden een ruime keus”.
Mevrouw en meneer Wiersma verschilde nogal van mening over hun nieuwe thuis. Mevrouw Wiersma gaf de voorkeur aan kleinschalig wonen terwijl meneer Wiersma zichzelf zag wonen in een groot gebouw met levendigheid. Uiteindelijk hebben ze toch voor het laatste gekozen.
“Mijn fanatisme voor de sport heeft voor mijn vrouw de doorslag gegeven. Toen we hier kwamen kijken, zag ze de gezelligheid van de mannenclub hier in huis. Met de gedeelde belangstelling voor de sport.”

"Voor ons zat de winst in de gezelligheid en de verscheidenheid aan activiteiten"

Gezelligheid belangrijker dan ruimte

Hoewel het appartement aan de kleine kant is, merkt de familie Wiersma hier weinig van. De gezelligheid is veel belangrijker. Daar doet de organisatie veel voor. Er zijn beneden allerlei gezellige ruimtes waar dagelijks leuke dingen te doen zijn. Daarbij zijn veel vrijwilligers actief. En dan de uitjes, die zijn er bijna wekelijks.
“De uitjes zijn echt voor mijn vrouw”, grapt meneer Wiersma. “Ik doe daar niet aan mee. Een groot voordeel want als mijn vrouw de hort op is, geniet ik met de mannen van sport. Vandaag zijn ze trouwens naar het Rijksmuseum”, weet hij te vertellen.
Mevrouw Wiersma is wat slechter ter been en heeft ’s morgens hulp bij het opstaan en aankleden. “Dat is hier echt goed geregeld”, aldus meneer Wiersma. “Iedere morgen tussen half 9 en 9 uur komt de verzorging mijn vrouw helpen. Altijd even lief en behulpzaam”.
En dat het eten ook goed verzorgd is, blijkt uit het postuur van meneer Wiersma. Want sinds hij hier woont is hij 5 kilo aangekomen. Hij vindt alles namelijk even lekker.

De mannen gaven de doorslag

In hun zoektocht naar de geschikte woning, heeft familie Wiersma particulier wonen en wonen in een traditionele woonvorm met elkaar vergeleken. Zij kozen uiteindelijk bewust voor het laatste.
“In geld maakte het uiteindelijk helemaal niet zo veel uit. De woningen die wij hebben vergeleken verschilde in prijs wel iets (red. in deze woonvorm betaalt de familie de volledige eigen bijdrage). Voor ons zat de winst in de gezelligheid en de verscheidenheid aan activiteiten. En dat er een grote groep andere mannen is, dat gaf voor mij de doorslag!”

Wilt u net als meneer Wiersma de woning vinden die bij u past? Ga op huizenjacht op Woonz.nl of vind een soortgelijk woning als dat van meneer Wiersma.

Lees meer mijn moment verhalen

Interessante links bij dit artikel:

Annemiek Schut

Annemiek is de oprichter en directeur van Woonz.nl. Na haar persoonlijke ervaringen vond zij het hoog tijd om een platform voor senioren op te zetten.