Terug home Informatie & inspiratie Mijn moment Meneer Jansen (69) doet graag boodschappen in het winkelcentrum naast de seniorenflat

Meneer Jansen (69) doet graag boodschappen in het winkelcentrum naast de seniorenflat

Meneer Jansen woont sinds kort in zijn 2-kamer seniorenwoning. Zijn woning is precies groot genoeg. En ook goed betaalbaar door de huurtoeslag die meneer Jansen ontvangt.

Meneer Jansen vertelt enthousiast. ‘Wat het mooiste is: vanuit de woning loop je zo het winkelcentrum in! “Mijn dochter heeft deze seniorenflat voor mij een jaar geleden op internet gevonden. Toen waren alle woningen bezet. Vorige maand kwam er een appartement vrij. Nu woon ik hier!” Meneer Jansen voelt zich al helemaal thuis. 

Huis vol herinnering

Mijn dochter vroeg me twee jaar geleden of ik niet liever wilde verhuizen naar een plek waar ik zonder zorgen oud zou kunnen worden. Toen vond ik dat nog lang niet nodig. Ik woonde in een fijne woning met 3 slaapkamers. Ooit woonden we daar als gezin. Een huis met veel herinneringen. Mijn huur was laag en ik kende mijn buren goed. Geen enkele reden dus voor mij om na te denken over verhuizen. Maar, mijn dochter bleef er maar op terug komen. 

Slim om nu na te denken over later 

Twee jaar gelden liet mijn dochter mij foto’s op woonz.nl zien van woningen in een seniorenflat. Mijn eerste reactie was: dat is niets voor mij! Ik wil niet weg, ik zal er alleen maar op achteruit gaan. Maar, mijn dochter hield vol. Kijk pap, de woningen liggen direct naast het winkelcentrum. Zo kan je zelf boodschappen blijven doen en er is vast ook wel een cafétje ofzo. Gezellig toch!  

Diezelfde avond vertelde mijn buurman van in de 80 dat ze zich kort gelden hadden ingeschreven in een bejaardentehuis (red. woonzorgcentrum) waar zijn vrouw verzorgd zou kunnen worden. Er was nu plaats dus ze moesten snel verhuizen. Ze hadden geen keuze. 

“Toen viel bij mij het kwartje…. Wat goed van mijn dochter dat zij mij helpt om na te denken over later!” 

 

"Ik doe graag boodschappen in het winkelcentrum hiernaast"

Gelukkig er is een wachtlijst 

“We hebben via internet contact gezocht met de aanbieder van de woningen. We konden snel terecht voor een rondleiding. Het was echt fijn om de woningen al te zien zonder dat er druk op zat om te verhuizen. De woningen zijn niet groot. Ze hebben allemaal 2 kamers met een open keuken. Maar wat super is: in alle woningen zit een knopje om iemand van de zorg op te roepen als dat nodig is. Je betaalt er per maand wel wat voor maar wel fijn om te weten dat er iemand komt als het nodig is. En dan dat winkelcentrum! Ik zag mezelf er al helemaal naar toe gaan. Na een weekje nadenken heb ik me ingeschreven op de wachtlijst. Het zou zeker 9 maanden duren voordat er een appartement vrij zou komen.” 

Na een jaar wachten verhuisd 

Na een jaar was het zover. Meneer Jansen kreeg de vraag of hij wilde verhuizen naar een 2-kamer senioren woning. Inmiddels was ik helemaal aan het idee gewend en had ik ook mijn spullen uitgezocht. Ik had heel wat verzameld maar nu ik kleiner ging wonen moest ik keuzes maken over wat ik zou meenemen. Op de vraag wat Meneer Jansen het fijnste vindt aan zijn nieuwe woning antwoord hij: “Ik doe graag boodschappen in het winkelcentrum hiernaast.”  

Interessante links bij dit artikel:

Annemiek Schut

Annemiek is de oprichter en directeur van Woonz.nl. Na haar persoonlijke ervaringen vond zij het hoog tijd om een platform voor senioren op te zetten.