Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Financiële vergoedingen voor mantelzorgers

Geschreven op zondag 18 juli 2021 door Dominique Jeremias

Zorgt u voor een partner, een vriend of buurman? Dan is de kans groot dat u extra kosten maakt om voor uw naaste te zorgen, zoals parkeer- en reiskosten. Of misschien bent u wel minder gaan werken waardoor u minder inkomsten heeft.

Vergoedingen

Voor mantelzorg bestaat er geen algemene vergoeding. Wel kan een mantelzorger aanspraak maken op bepaalde vergoedingen. We zetten ze op een rij voor u: 

1. Mantelzorgwaardering

Iedere gemeente is wettelijk verplicht om mantelzorgers financieel te ondersteunen. Als mantelzorger krijgt u daar jaarlijks budget voor dat u naar eigen inzicht kunt besteden. Dit heet de mantelzorgwaardering. Deze waardering verschilt per gemeente; de ene gemeente geeft een geldbedrag of een cadeaubon, de ander hulp bij het huishouden of een activiteit op de dag van de mantelzorg. U kunt het beste bij uw eigen gemeente informeren over wat de mantelzorgwaardering inhoudt.  

2. Reiskostenvergoeding

Als u vaker per week op en neer moet reizen om te zorgen voor een ander dan kunnen de reiskosten oplopen. Er bestaat helaas geen regeling voor vergoeding van reiskosten die u maakt als u mantelzorger bent. Sommige gemeenten bieden een vergoeding of een parkeervergunning voor mantelzorgers, zodat u voordeliger kunt parkeren in de buurt van degene voor wie u zorgt. Sommige reiskosten zijn aftrekbaar bij uw belastingaangifte. Uiteraard zitten hier voorwaarden aan verbonden. Lees de voorwaarden hier 

 3. Openbaar vervoer

Als degene voor wie u zorgt door een handicap niet zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer dan kan deze persoon een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen voor u. Op deze manier maakt u geen kosten als u meereist. De OV-begeleiderskaart is geldig in treinen, metro’s, trams, bussen en Regiotaxi. U kunt zo’n kaart aanvragen bij Argonaut. Zij beoordelen de aanvragen. 

4. Zorgkosten terugvragen bij uw belastingaangifte

Het is mogelijk om zorgkosten terug te krijgen via de belastingaangifte. Deze kosten moeten wel verband houden met invaliditeit of ziekte en u mag geen kosten aftrekken waar u al een vergoeding voor krijgt. Voorbeelden zijn het vervoer naar een arts of ziekenhuis en verpleging in een instelling. Mantelzorgmakelaar Kalinka Kester schreef hier een blog over om u meer inzicht te geven. Lees het blog hier 

Woonz nieuwsbrief