Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Financiële vergoedingen voor mantelzorgers

Geschreven op dinsdag 21 mei 2024 door Dominique

Zorg je voor een partner, een vriend of buurman? Dan is de kans groot dat je extra kosten maakt om voor jouw naaste te zorgen, zoals parkeer- en reiskosten. Of misschien ben je wel minder gaan werken waardoor je minder inkomsten hebt.

Ben je mantelzorger en wil je meer weten over de mogelijkheden van (in)wonen, woningsplitsing en het regelen van hulpmiddelen en zorg voor je naaste? In het gebundelde themaboek mantelzorg & wonen vind je informatie en tips.

Download gratis het themaboek

Vergoedingen

Voor mantelzorg bestaat er geen algemene vergoeding. Wel kan een mantelzorger aanspraak maken op bepaalde vergoedingen. We zetten ze op een rij voor je: 

1. Mantelzorgwaardering

Iedere gemeente is wettelijk verplicht om mantelzorgers financieel te ondersteunen. Als mantelzorger krijg je daar jaarlijks budget voor dat je naar eigen inzicht kunt besteden. Dit heet de mantelzorgwaardering. Deze waardering verschilt per gemeente; de ene gemeente geeft een geldbedrag of een cadeaubon, de ander hulp bij het huishouden of een activiteit op de dag van de mantelzorg. Je kunt het beste bij jouw eigen gemeente informeren over wat de mantelzorgwaardering inhoudt.  

2. Reiskostenvergoeding

Als je vaker per week op en neer moet reizen om te zorgen voor een ander dan kunnen de reiskosten oplopen. Er bestaat helaas geen regeling voor vergoeding van reiskosten die je maakt als je mantelzorger bent. Sommige gemeenten bieden een vergoeding of een parkeervergunning voor mantelzorgers, zodat je voordeliger kunt parkeren in de buurt van degene voor wie je zorgt. Sommige reiskosten zijn aftrekbaar bij jouw belastingaangifte. Uiteraard zitten hier voorwaarden aan verbonden. Lees de voorwaarden hier.  

 3. Openbaar vervoer

Als degene voor wie je zorgt door een handicap niet zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer dan kan deze persoon een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen voor jou. Op deze manier maak je geen kosten als je meereist. De OV-begeleiderskaart is geldig in treinen, metro’s, trams, bussen en Regiotaxi. Je kunt zo’n kaart aanvragen bij Argonaut. Zij beoordelen de aanvragen. 

4. Zorgkosten terugvragen bij de belastingaangifte

Het is mogelijk om zorgkosten terug te krijgen via de belastingaangifte. Deze kosten moeten wel verband houden met invaliditeit of ziekte en je mag geen kosten aftrekken waar je al een vergoeding voor krijgt. Voorbeelden zijn het vervoer naar een arts of ziekenhuis en verpleging in een instelling. Lees er hier meer over.

Woonz nieuwsbrief