Vastleggen dat anderen beslissingen mogen nemen
Op het moment dat de beslissingsbekwaamheid van iemand afneemt, is het verstandig dat de zorgvrager samen met zijn/haar naasten de wettelijke vertegenwoordiging voor de toekomst regelt. Zo kun je een notariële volmacht of levenstestament laten opmaken. In een notariële volmacht of levenstestament kan worden vastgelegd wat er geregeld moet worden als iemand dat zelf niet meer kan. In dit document kan de persoon vastleggen dat een kind of meerdere vertegenwoordigers beslissingen mogen nemen en zaken/belangen behartigen als de persoon in kwestie dit niet meer kan. Denk bijvoorbeeld aan:
- het regelen van bankzaken;
- wensen rondom persoonlijke verzorging;
- instructie voor de verkoop van de woning;
- wensen bij overlijden/uitvaart.
Dit kan worden geregeld bij de notaris. De volmacht kan per direct ingaan. Het is ook mogelijk in de volmacht op te nemen dat deze pas van kracht wordt nadat een medisch specialist heeft vastgesteld dat iemand wilsonbekwaam is geworden.
Nadeel van levenstestament of notariële volmacht
Nadeel van een levenstestament/notariële volmacht is dat deze vertegenwoordiging geen wettelijke vertegenwoordiging is. Wettelijke vertegenwoordiging is er als er door een rechter uitgesproken maatregel zoals curatele, bewind en mentorschap is uitgesproken. Als geen van bovengenoemde maatregelen is uitgesproken door een rechter is iemand wilsbekwaam tot het tegendeel blijkt. Dit kan tot lastige situaties leiden! Een notariële volmacht/levenstestament kan iemand in de communicatie met instanties, zoals de belastingdienst en banken, een duidelijkere positie geven met betrekking tot bevoegdheden en de vertegenwoordiging van je naaste.
Er zijn verschillende wijzen van vertegenwoordiging en het is afhankelijk van de persoonlijke situatie welke vorm van vertegenwoordiging het meest geschikt is. Op de website van GoedVertegenwoordigd.nl kun je meer informatie vinden.