Ben je mantelzorger en wil je meer weten over de mogelijkheden van (in)wonen, respijtzorg en het regelen van hulpmiddelen en zorg voor je naaste? In het gebundelde themaboek mantelzorg & wonen vind je informatie en tips.
1. Elektronische medicijndispensers
Zorg jij voor iemand die verschillende medicijnen moet slikken? Een elektronische medicijndispenser kan zowel jou als jouw naaste helpen. Een elektronische medicijndispenser geeft namelijk automatisch een herinnering op het juiste tijdstip voor het juiste medicijn. De dispenser houdt het medicijngebruik ook bij. Zo krijgen jij of verplegend personeel een melding als de medicatie niet wordt ingenomen. Het is een win-winsituatie: mantelzorgers of verplegend personeel hoeven niet meerdere malen per dag langs te komen voor controle. Maar wat vooral belangrijk is: jouw naaste houdt zelf de regie.
2. Mantelzorgapps: verdeel de zorg
Zorg je samen met meerdere mensen voor een naaste? Mantelzorg apps maken het makkelijk. Zo kun je in apps vaak foto´s en verhalen delen, maar ook zorgtaken afstemmen en verdelen. De meeste apps hebben ook een agenda waarin alle afspraken staan en wie er mee gaat naar welke afspraak. Sommige apps houden zelfs op afstand een oogje in het zeil.
3. Slimme kalenderklok
Is het lastig voor je naaste om structuur in de dag aan te brengen? Een slimme kalenderklok kan hierbij helpen. Een slimme kalenderklok is eigenlijk een digitale agenda die je overal in huis kunt neerzetten. Het geeft een overzicht van hoe de dag eruit ziet, herinnert aan afspraken en je kunt berichten inzien. Via een app wordt bepaald wat er op het scherm komt te staan. Op deze manier blijft jouw naaste langer zelfstandig en hoef je als mantelzorger bijvoorbeeld niet iedere keer te bellen naar je naaste om hem of haar te herinneren aan afspraken.
4. Dwaaldetectie met GPS
Met dwaaldetectie kan iemand met bijvoorbeeld dementie veilig op pad gaan. Als mantelzorger weet je altijd waar hij of zij is. Dat zorgt voor rust. Er zijn apparaten met GPS die je bij je draagt, zoals een horloge of om de nek. Je kunt dan op dat moment zien op de telefoon of computer waar iemand zich bevindt.
5. Slimme sensoren in huis
Er zijn verschillende soorten sensoren die monitoren waar iemand heen gaat, naar welke kamer en hoe lang diegene daar is. Deze vorm van leefstijlmonitoring ´weet´ wanneer iemand plotseling niet meer beweegt, valt of is vergeten te eten. De zorgverleners of mantelzorgers krijgen dan een melding. De sensoren kunnen op verschillende plekken in de woning worden geplaatst. Als mantelzorger kun je jouw naaste op afstand in de gaten houden. > Lees er hier meer over
Ben je mantelzorger en maak je gebruik van hulpmiddelen? Laat het ons weten zodat we dit weer kunnen verwerken in andere artikelen. Op deze manier helpen we elkaar verder!