Terug home Informatie & inspiratie In de media Den Haag Centraal – Haagse huizenwebsite voor seniorenwoning

Den Haag Centraal – Haagse huizenwebsite voor seniorenwoning

Op kamers, samenwonen en je eerste koophuis, de grootste aankoop in je leven. Het zijn stuk voor stuk belangrijke en vrolijke momenten op wat je de woonladder van het leven zou kunnen noemen.

Ouderen inzicht geven in alle woon-zorgcombinaties

Eén van de laatste treden, waarbij het gaat om een combinatie van wonen en zorg wordt, echter als minder positief ervaren en daarom zo lang mogelijk uitgesteld. “Een gemiste kans”, zegt Annemiek Schut. Ze richtte daarom Woonz.nl open, een website waar ouderen gericht kunnen zoeken in het aanbod van woningen voor senioren.

“Je goed kunnen oriënteren op de mogelijkheden, zodat je fijn kunt blijven wonen. Zelf de regie behouden, zelf kiezen voordat je er vóór je wordt gekozen”. Dat is waar het volgens Schut bij Woonz.nl om draait. Met de internetpagina, die ook wel als Funda voor woningen voor senioren kan worden omschreven, wil ze de zoeker inzicht geven in wat ze ‘het oerwoud van mogelijkheden in de wereld van wonen, service en zorg’ noemt. De nieuwe zoekmachine komt bovendien op een voor zorgaanbieders belangrijk moment.

“Je goed kunnen oriënteren op de mogelijkheden, zodat je fijn kunt blijven wonen. Zelf de regie behouden, zelf kiezen voordat je er vóór je wordt gekozen."

Online matchmaker

Schut: “De componenten wonen en zorg worden met ingang van 1 januari 2013 stap voor stap gescheiden. Concreet betekent dit dat alleen de zorg uit de AWBZ wordt betaald en de woonkosten voor rekening van de bewoner komen. De vergoeding voor zorg die instellingen zoals verpleeg- en verzorgingstehuizen ontvangen, wordt bovendien gekoppeld aan de bedbezetting. Het is voor de aanbieders dus van groot belang dat het beschikbare aanbod bekend is bij de doelgroep en steeds zo snel mogelijk wordt opgevuld”.

“Woonz.nl fungeert in dit verband als online matchmaker tussen vraag en aanbod. De zorgaanbieder krijgt er de kans zijn woningen te presenteren terwijl de zoeken op basis van zijn eigen criteria direct inzicht krijgt in het actuele aanbod”, legt Schut uit.

“Mensen kunnen zo beter vergelijken terwijl de zorgaanbieder extra inzicht krijgt in wat de bezoekers willen”, vervolgt de ondernemer. “De zorgaanbieder kan zo beter inspelen op de wensen van de consument. Het feit dat die alvast een kijkje via internet kan nemen, betekent eveneens dat het verpleeg- of verzorgingstehuis de beschikbare woningen zo goed mogelijk moet presenteren. Woonz.nl helpt de aanbieders die woonruimte plaatsen daarom met professionele beeldmateriaal, plattegronden en 360 graden foto’s”, zegt Schut. “Wij sturen een professionele fotograaf langs”.

Abonnement

Gratis is deze dienstverlening niet en dat verklaart meteen hoe Woonz.nl rendabel moet worden. “Voor de zoeker is Woonz.nl gratis. De woningcorporaties, aanbieders in de vrije huursector en woonzorginstellingen betalen voor een abonnement om woonruimte op de site te plaatsen”, legt Schut uit. Samen met haar collega’s Andrea tegel en Carina Klunder is ze momenteel druk bezig om aanbieders te interesseren. Schut: “Ze ondersteunen ons initiatief, we zijn serieus in gesprek nu, is het zaak dat ze Woonz.nl ook echt gaan gebruiken”. Aanbieders kunnen een abonnement afsluiten en hun woningaanbod invoeren op Woonz.nl. Eind maart kunnen bezoekers op de website terecht.

“Voor de zoeker is Woonz.nl gratis. De woningcorporaties, aanbieders in de vrije huursector en woonzorginstellingen betalen voor een abonnement om woonruimte op de site te plaatsen."

“Die zoekers kunnen senioren zijn maar bijvoorbeeld ook hun kinderen die helpen bij het vinden van de juiste woning”, voegt collega Tegel daar nog aan toe. Ze benadrukt dat Woonz.nl er niet alleen is voor mensen die hulpbehoevend zijn. “We zijn er bijvoorbeeld ook voor senioren die toekomstbestendig willen wonen en bijvoorbeeld een huis zonder trappen zoeken. Je praat dan over mensen van 55 jaar en ouder.

Printen

“Zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Het nadenken over de combinatie van wonen en zorg zo lang mogelijk uitstellen. Het betekent dat mensen niet goed voorbereid zijn en dan lijken die keuzemogelijkheden klein. In die zin doorbreken we met Woonz.nl een taboe”, zegt marketingmedewerker Carina Klunder. Ze verwacht dat de site zorginstellingen op termijn nog klantvriendelijker maakt omdat die steeds beter op de woonwensen van de consument moeten inspelen.

“Het aantal ouderen dat online actief is, groeit snel”, zegt Tegel. “Toch kunnen ook de senioren die niet op internet zitten, baat hebben bij Woonz.nl”, voegt ze daaraan toe. “Zoekresultaten kunnen makkelijk als brochure worden geprint door bijvoorbeeld een zoon of dochter”.

“Zoekresultaten kunnen makkelijk als brochure worden geprint door bijvoorbeeld een zoon of dochter."

Dat Woonz voor wonen en zorg staat, zal inmiddels duidelijk zijn. Toch gaat het volgens Schut in eerste instantie om wonen. “Prettig wonen staat bij ons voorop. Wie zich ergens thuis voelt, voelt zich goed. Zorg is natuurlijk belangrijk maar in principe overal te organiseren. Fijn wonen verhoogt bovendien het welzijn en kan de zorgkosten verminderen, al is dat laatste nog lastig aan te tonen”.

Lees hier het originele krantenbericht.

Door: Joep van Zijl

Foto: Thomas Vahe