Terug home Informatie & inspiratie Binnenkijken bij Rust door een machtiging: de ervaring van Hiske Rijkes

Rust door een machtiging: de ervaring van Hiske Rijkes

Geschreven op donderdag 17 oktober 2019

Toen mevrouw Hiske Rijkes haar man Bert verloor, was dit een emotionele klap en tegelijkertijd had het ook praktische gevolgen voor het regelen van de bankzaken. Naast de adviseurs op de bankkantoren heeft ABN AMRO speciaal voor immobiele klanten en senioren de Financiële Zorgcoach.

Met hulp van haar kinderen en Financiële Zorgcoach Carla de Leur werd er een machtiging geregeld. Die oplossing gaf rust voor de hele familie.

“We hebben nooit gesproken over onze financiën voor later, achteraf gezien was dat wel slim geweest.”

Het verhaal van Hiske Rijkes

Mevrouw Hiske Rijkes is weduwe en woont zelfstandig in een appartement in Amstelveen. Ondanks dat Hiske altijd zelfstandig is geweest en geen uitdaging uit de weg ging, is het regelen van haar bankzaken iets wat haar toch onrust bracht. In het huishouden was er een heldere taakverdeling tussen Hiske en haar man Bert. Hiske zorgde voor de kinderen en huishouden en Bert was de hoofdkostwinnaar en zorgde voor financiën in huis. Samen genoten ze van een avontuurlijk huwelijk. Bert was werkzaam als station manager bij de KLM. “In die functie moest hij steeds weer naar andere landen toe”, vertelt Hiske. Samen verbleven ze voor langere periodes in onder andere Madrid en Tunesië. Bij de komst van de kinderen is er een thuis gevonden in Amstelveen. Toen Bert na zijn pensioen ziek werd en later overleed aan een hartinfarct was het niet alleen een emotionele klap. De financiën rustten ineens volledig op Hiske’s schouders. “We hebben nooit gesproken over onze financiën voor later, achteraf gezien was dat wel slim geweest.”

Machtiging zo geregeld

Gelukkig kreeg Hiske hulp van haar kinderen met het regelen van de bankzaken. Volgens haar zoon hield zijn moeder zich nooit zo bezig met bankzaken. Toen zijn vader ziek werd, heeft hij die taken langzaam overgenomen. In eerste instantie met het bankpasje van zijn moeder. Maar die raakte ze een paar keer kwijt en het pasje vervangen was dan steeds een gedoe. Tot hij in contact kwam met Financiële Zorgcoach Carla de Leur van ABN AMRO. Zij gaf het advies van een machtiging. Daardoor kan hij nu altijd zijn moeders bankzaken regelen, ook als zij zelf even niet aanwezig kan zijn. Dat geeft een hele hoop rust.

Altijd een oplossing

Carla: “Bij mevrouw Rijkes hebben we uiteindelijk haar zoon gemachtigd. Zo heeft hij zijn eigen bankpas en kan hij inloggen onder zijn eigen naam. Het is fijn dat we het zo konden oplossen. Ik kom namelijk ook families tegen waarbij het niet zo vanzelfsprekend is. Ouders die hun kinderen niet kunnen of willen vertrouwen bijvoorbeeld. Of mensen die geen familie meer hebben. Ik vind het dan belangrijk om toch tot een oplossing te komen. En dat lukt eigenlijk altijd!”

Carla de Leur is Financiële Zorgcoach voor Amsterdam bij ABN AMRO. Een snelgroeiende dienst van de bank: waren er in 2016 slechts zes coaches, inmiddels zijn dat er achtendertig en heeft de bank daarmee landelijke dekking. In haar functie treft Carla allerlei mensen die haar hulp kunnen gebruiken bij het nemen en praktisch organiseren van financiële beslissingen. Van het op orde brengen van rekeningen tot het uitleggen van internetbankieren, maar ook met advies over financiële uitbuiting.

Interessante links bij dit artikel:

ABN AMRO

ABN AMRO en Woonz.nl werken samen om te laten zien op welke manieren u fijn kunt blijven wonen met uw financiën op orde. We informeren u over verschillende mogelijkheden en laten zien hoe andere senioren dit organiseren.