Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Binnenkijken bij mw. Fluitsma in haar service appartement in Rijnsburg

Geschreven op maandag 18 mei 2020 door Mirjam Doorewaard

Vandaag zijn we op bezoek bij mevrouw Fluitsma (71, bijna 72 jaar). Mevrouw Fluitsma woont in Calla. Een nieuw servicecomplex in het Zuid-Hollandse Rijnsburg speciaal gericht op mensen van 50 jaar en ouder. Het complex bevindt zich dichtbij Leiden en de kust.

Bij binnenkomst ruiken we dat het gebouw nieuw is. Alles ziet er sfeervol en modern uit met gezellige, lichte, algemene ruimten die worden opgefleurd door grote plantenbakken met veel groen.

Veel extra’s gericht op gemak

Op weg naar de receptie komt de huismeester ons tegemoet. Hij is halve dagen aanwezig en fungeert als aanspreekpunt voor bewoners en hun bezoekers. Terwijl we wachten op de komst van mw. Fluitsma zien we dat naast de receptie een kapsalon, schoonheidssalon en pedicuresalon zit.

We horen een voordeur open en dicht gaan en als we ons omdraaien, staat mw. Fluitsma al achter ons. Ze blijkt aan De Binnentuin, de ontmoetingsruimte, tegenover de receptie te wonen.

Met de lift gaan we samen naar De Kookstudio op de 2e etage. De deuren gaan met behulp van de digitale sleutel automatisch open. Voor we het weten, staan we in een grote ontmoetingsruimte met een groot terras waar mw. Fluitsma ons rondleidt. Ook in deze ruimte is een fijne sfeer met veel planten. Eetkamertafels en stoelen worden afgewisseld met een groot bankstel en fauteuils. Er is een biljart en aan de wand hangt een knots van een TV. Achter de grote rij met planten bevindt zich het kookeiland. De keuken is prachtig en van alle gemakken voorzien.

"Dat er ook gewoon jonge mensen in de buurt wonen, vind ik heel prettig" - Mevrouw Fluitsma (71)

Een fijne modern appartement

Mw. Fluitsma begint haar verhaal. Na een lange tijd in Goes te hebben gewoond, woont ze sinds oktober vorig jaar in Calla in Rijnsburg. Ze wilde dichter bij haar dochter wonen en ging op zoek naar een geschikte woning. Haar voorkeur ging uit naar wonen in de Zilk of Noordwijkerhout. “Ik heb nooit aan Rijnsburg gedacht. Toen ik tijdens de bollen fiets 3-daagse verdwaalde, kwam ik per toeval in Rijnsburg terecht en fietste langs Calla. Ik was meteen enthousiast. Dus samen met mijn dochter ben ik gaan kijken. Toen ik mijn woning binnen kwam, wist ik dat dit mijn nieuwe woning zou worden. Er hangt een fijne sfeer, de kamers zijn ruim van opzet, ik heb een woonkamer met uitzicht. Deels kijk ik richting mijn overburen, deels heb ik vrij uitzicht.” Hoewel de appartementen aan de overkant nog in aanbouw zijn, herkent ze haar overburen al. “Het zijn jonge mensen die niet kunnen wachten om te verhuizen. Ze komen regelmatig kijken dus dan maken we een praatje. Dat er ook gewoon jonge mensen in de buurt wonen, vind ik heel prettig”, vertelt mw. Fluitsma.

De Kookstudio als ontmoetingsruimte

Calla biedt mw. Fluitsma heel veel. Neem nu De Kookstudio. “Deze ruimte wordt voor van alles gebruikt, vertelt mw. Fluitsma. In De Kookstudio koken we 1 x per maand met elkaar. Dan eten we ook gezellig samen. En als je wilt, kan je hier ook met je familie koken en eten. Natuurlijk moet je wel even afstemmen met andere activiteiten. Want er wordt gebiljart, er worden borrels georganiseerd en er zijn crea-momenten. Vooral de laatste bijeenkomsten vindt mw. Fluitsma gezellig. “Ik doe mee met de schildermiddagen en voor het eerst in mijn leven teken en schilder ik bloemen. Heel erg leuk om te doen!”

Zwemmen in het wellnesscenter

Aan activiteiten geen gebrek in Calla. Want naast De Binnentuin en De Kookstudio is er op de begane grond ook een wellnesscenter bestaande uit een grote fitnessruimte, een zwembad en een sauna.

"Het zwembad is heerlijk. Ik vind zwemmen leuk en zwem soms ook samen met mijn kleinzoon. Ik kijk dan eerst even op de app of het druk is in het zwembad. Als het rustig is, gaan we samen naar binnen om te zwemmen." - Mevrouw Fluitsma (71)

Zwembad Calla

Volop ondersteuning door middel van technische snufjes

Ook op technologisch gebied is Calla van alle gemakken voorzien. Er is een handige en overzichtelijke app voor de tablet of smartphone. Hiermee kan je zien wie aanbelt (zowel buiten als voor de eigen voordeur), of het druk is in het zwembad, contact leggen met de huismeester, het licht in de woning bedienen en er is een knop voor nood. Door een bewegingssensor gaat de verlichting in de gang automatisch aan en uit. “Als ik ’s nachts naar het toilet ga, gaat het licht vanzelf aan.”

Dicht bij het strand én Leiden

Na een half jaar wonen in Calla kan je zeggen dat mw. Fluitsma helemaal gewend is. Haar woning is fijn en ze voelt zich thuis in Rijnsburg. “Ik woon op loopafstand van winkels dus ik kan heel gemakkelijk mijn boodschappen doen. De mensen op straat en in de winkels zijn heel vriendelijk. Ik houd van de zee en Rijnsburg ligt op fietsafstand van Noordwijk en Katwijk. Met de bus die voor Calla stopt, ben ik binnen 10 minuten in Leiden. En Leiden is met al zijn studenten een hele leuke stad. Ik ga er regelmatig naartoe en geniet dan van activiteiten. Laatst was ik bij een oriëntatiedag voor studenten in de Pieterkerk. Superleuk om hierbij te zijn en als senior tussen al die jonge mensen geaccepteerd te worden.”

Wie worden de nieuwe buren van mw. Fluitsma?

Als we vragen wat mw. Fluitsma nog te wensen heeft, grinnikt ze. “Buren” zegt ze resoluut. “Beide woningen naast mij zijn nog leeg. Ik zou graag mijn terras vergroten en het zou handig zijn om dat met de buren te doen. Met de zomer in aantocht hoop ik dat ik ze snel kan verwelkomen.”

Woonz nieuwsbrief