Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Binnenkijken bij de zelfstandige zorgwoning van mevrouw Den Braber (92)

Geschreven op zaterdag 04 augustus 2018 door Mirja Silva

Mevrouw Den Braber woont in een zelfstandige zorgwoning in woonzorgcentrum Zuylenstede van Vecht en IJssel in Utrecht, op de derde verdieping. Mevrouw zit graag bij het raam. Ze heeft mooi uitzicht naar buiten, op de Vecht.

Het veld staat vol met bomen en groene planten. Tussendoor hoor je vogeltjes fluiten en heen en weer vliegen. En als het weer goed is straalt de zon met al zijn kracht naar binnen. Dat maakt het huis van mevrouw lekker warm.  “Ik vind dit heerlijk zo. Ik kan hier mooi uitkijken. Het zonnetje komt er straks in en dan heb ik de hele middag de zon,” zegt ze.

De ommezwaai

Mevrouw Den Braber heeft in 2013 een heupoperatie gehad. Ze heeft toen ruim drie maanden moeten revalideren in het woonzorgcentrum. Na haar revalidatie kon mevrouw niet naar huis. Haar voormalige huis was niet praktisch ingericht voor haar situatie. Ze mocht bijvoorbeeld niet meer trap lopen. “Ik had een groot huis, met een grote tuin. Ik zat op een gegeven moment rond te kijken en ik dacht ‘ik doe het.’ Voor mevrouw was dit het juiste moment om te verhuizen naar een zelfstandige zorgwoning.

"Het grote huis en de tuin waren ineens te groot voor me. Ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing."

De inrichting  van de zorgwoning

De woning van mevrouw Den Braber is gelijkvloers. In haar appartement is ze omringd door schilderijen die ze zelf heeft gemaakt. Boven haar rode bank hangt een schilderij van spelende kinderen die aan het schaatsen zijn. “Je bent vrij om de woning in te richten zoals jezelf wilt,” vertelt ze. “Deze spullen komen allemaal van mijn oude huis. Ik kon natuurlijk niet alles meenemen, vanwege de ruimte. Ik heb een heleboel weg moeten doen. Maar je hebt voldoende. Ik heb niet meer nodig.” Mevrouw kon helaas haar boekenkasten niet meenemen naar de zorgwoning. “Ik vond het jammer dat ik die weg moest doen. Maar anders wordt het te vol en daar hou ik niet van. Je moet allemaal wat inleveren.”

Hulp

In het woonzorgcentrum van Vecht en IJssel is er 24 uur per dag zorg aanwezig. “Ik kan gelukkig nog alles zelf doen. De medewerkers komen in de ochtend de elastische kous bij mij aan doen en in de avond weer uit doen.” Hulp van andere instanties heeft mevrouw Den Braber niet nodig. “De contacten met mijn familie zijn allemaal goed.” De huishoudelijke werkzaamheden worden gedaan door haar dochter. En haar schoonzoon regelt haar financiën. In het woonzorgcentrum zijn er wel mogelijkheden voor extra diensten, zoals een wasservice en huishoudelijke hulp.

Ouderengym, koersballen, bingo en nog veel meer…

“Maandag ga ik naar ouderengym, dat is bewegen voor ouderen. Dinsdagmorgen ga ik koffie drinken bij de buren”, vertelt mevrouw Den Braber enthousiast. Koffie drinken met de buren is een activiteit waarbij alle bewoners van een etage met elkaar koffie komen drinken, onder leiding van een vrijwilliger, zodat bewoners elkaar kunnen leren kennen. En als er iets is, kan je elkaar makkelijk opzoeken.

“Dinsdagmiddag ga ik altijd koersballen.” Mevrouw legt uit wat dat is. “Er wordt een lange groene mat op de grond gelegd. Op de mat staan strepen en met een hele zware bal moet je gooien. De kunst is om zoveel mogelijk punten te halen.” En lachend vertelt ze dat ze weleens gewonnen heeft. De activiteiten vinden allemaal plaats in het woonzorgcentrum. “Je hoeft helemaal niet buiten te gaan. Er is van alles te beleven in de grote zaal beneden.”

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief