Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Binnenkijken bij de woning van meneer Orie (95) in woonzorgcentrum Duinrust

Geschreven op zaterdag 02 juni 2018 door Hannah van der Weg

In een zorgappartement op de derde verdieping van het kleinschalige stichting Duinrust, woont meneer Orie nu een jaar. Het complex van stichting Duinrust wordt omgeven door rustige straten met uitzicht op de duinen van Scheveningen.

Noodzaak

Meneer Orie betrok op zijn 94-ste een zorgappartement in Duinrust. “De overstap was noodzakelijk, omdat mijn toenmalige zorgcentrum zou verdwijnen. De keuze voor Duinrust was voor mij snel gemaakt. Het complex kent een rustige omgeving en een gunstige ligging ten opzichte van het woonadres van mijn dochter,” vertelt hij.

Omgeving

De omgeving kent autoluwe straten, waar enkel een zeebries de oren raakt. De locatie Duinrust heeft een binnenplaats met zitgelegenheid. Voor een wandeling is op loopafstand het Westbroekpark te bezoeken dat met 20 hectare aan bloemen, struiken, wandelpaden en kunstbeelden tot een van Europa's mooiste parken behoort. “Het park is werkelijk prachtig en zeker een bezoek waard”, vindt meneer Orie.

Ruimte

Er zijn tachtig zorgappartementen op locatie Duinrust, waarvan er vier appartementen beschikbaar zijn voor echtparen. De zorgappartementen hebben een bescheiden oppervlakte. “De woning is niet groot, maar groot genoeg voor mij. Er staat alles in wat ik nodig heb.” Bij binnenkomst is een keukentje dat aansluit op de badkamer. De badkamer is voorzien van een aangepast toilet met leuning, een douche met zitje en antislip tegels. De woon-slaapkamer heeft vloerbedekking, lichte wanden en een groot raampartij.

"Activiteiten zijn afgestemd op wat ik kan en op wat ik leuk vind."

Goede zorgen

Door een afwijking aan de ogen is meneer Orie slechtziend. Een grote bril, een krukje voor de televisie en een goed gehoor maken het mogelijk om nog in contact te staan met de buitenwereld. “Mijn dochter doet mijn administratie, maar de zorg ligt grotendeels bij het personeel van Duinrust.  In alle opzichten ervaar ik het personeel vriendelijk en bekwaam.”

Tot niets verplicht

Woon-zorgcomplex Duinrust organiseert dagelijks activiteiten voor de bewoners. “Er is hier genoeg te doen, maar ik ben tamelijk op mijzelf. Activiteiten zijn afgestemd op wat ik kan en op wat ik leuk vind.” vertelt meneer Orie. Gelukkig is dit geen probleem, vult hij aan. “Ik word nergens toe gedwongen. Ik neem deel aan activiteiten wanneer ik dit zelf wil”. De activiteiten waaraan meneer Orie wel mee doet, doet hij met plezier. “Omdat ik zelf niet meer kan lezen, word ik graag voorgelezen. Nu komt er wekelijks een vrijwilliger bij mij langs om dit voor mij te doen. Dit vind ik erg fijn.”

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief