Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Het boven tafel krijgen van de zorgvraag

Geschreven op donderdag 09 december 2021 door Dominique Jeremias

Heeft u een zorgvraag? Maar vindt u het lastig om deze goed toe te lichten? Een mantelzorgmakelaar is getraind om de juiste zorgvraag boven tafel te krijgen.

Taboe op het vragen van hulp

Mantelzorg overkomt men vaak. Als u dag in, dag uit voor iemand zorgt, dan kan het zijn dat u de zorg niet identificeert als een zorgvraag. Het sluipt er langzaam in. Op het moment dat het te zwaar wordt, denkt men vaak, ik blijf het zelf doen. Op het vragen van hulp rust nog een taboe. Want mantelzorg doet u met liefde. Daarom is het soms fijn om iemand te hebben die van een afstand meekijkt.

Mantelzorgmakelaar

De mantelzorgmakelaar helpt u om de juiste zorgvraag boven tafel te krijgen. Middels gesprekstechnieken is deze persoon getraind om concreet te maken wat de zorgvraag is. Op deze manier kan de mantelzorgmakelaar u voorzien van de mogelijkheden binnen uw situatie. U beslist zelf wat u hiermee doet: “Ik herken het, maar blijf het doen of ik kan er hulp bij krijgen.”

Meerdere zorgvragen

“Mensen realiseren zich vaak niet dat ze te maken hebben met een complexe zorgvraag of meerdere zorgvragen. Denk aan iemand die beginnende dementie heeft in combinatie met psychiatrische problemen. Of een lichamelijke aandoening in combinatie met depressie. Het bepalen van de zorgvraag is de eerste stap richting het regelen van de juiste zorg”, aldus Kalinka Kester, mantelzorgmakelaar. Indien het wenselijk is, neemt de mantelzorgmakelaar ook het aanvragen en regelen van zorg van u over.

Vergoeding voor mantelzorgmakelaar

In de onderstaande situaties kunt u een vergoeding krijgen voor de mantelzorgmakelaar:

  • Als de mantelzorgmakelaar bij een organisatie voor mantelondersteuning of bij uw gemeente werkt dan hoeft u meestal niets te betalen;
  • Sommige zorgverzekeraars vergoeden kosten van een mantelzorgmakelaar vanuit de aanvullende verzekering;
  • Sommige gemeenten vergoeden een mantelzorgmakelaar vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Neem contact op met uw zorgverzekeraar of uw gemeente als u zeker wilt weten of u een vergoeding kunt krijgen.

Woonz nieuwsbrief