Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Zorghotel: wat is het en wat kost het?

Geschreven op donderdag 25 april 2024 door Woonz.nl

Ziekenhuizen dringen de verblijfsduur van patiënten steeds verder terug. De behoefte aan zorghotels als brugfunctie tussen ziekenhuis en thuis neemt hierdoor toe. Een zorghotel biedt een oplossing voor de herstelperiode na een operatie of behandeling.

Ook voor overname van mantelzorg of voor een vakantie zonder zorgen. Het aanbod van zorghotels neemt toe en er komen steeds meer nieuwe spelers op de markt. Maar wat is nu eigenlijk een zorghotel? Waarin onderscheidt een zorghotel zich ten opzichte van een gewoon hotel? En hoe zit het met de kosten? Op dit moment zijn er binnen ZorgkaartNederland 56 zorghotels in Nederland bekend. Het gemiddelde cijfer van alle zorghotels in Nederland heeft een 8,7 op basis van 1.108 waarderingen. 

Wat is een zorghotel?

Een zorghotel biedt een tijdelijk verblijf, met de zekerheid van 24 uur per dag verpleging en verzorging op maat. Er wordt veel waarde gehecht aan comfort, privacy en service. Waar je in een ziekenhuis patiënt bent, verwelkomt het zorghotel jou als gast. Naast algemene verpleging en verzorging schenken veel zorghotels ook aandacht aan fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, psychologie en diëtetiek.

In welke situatie kun je kiezen voor een zorghotel?

Vaak wordt er gedacht aan een zorghotel voor herstel en revalidatie na een operatie in het ziekenhuis. Een zorghotel is ook een uitkomst voor hulp- of zorgbehoevenden die even zonder mantelzorger zitten of die de mantelzorger willen ontlasten (respijtzorg). Het kan ook dienen als vakantie met zorg. 

Twee voorbeelden:

1.   Je  hebt een knieoperatie gehad en moet gaan revalideren. Hiervoor kun je terecht in een zorghotel waar je naast verzorgd verblijf onder begeleiding een revalidatieprogramma kunt volgen.

2.   Je verzorgt jouw partner als mantelzorger intensief. Je hebt tijd voor jezelf nodig. Jouw partner kan naar een zorghotel om te verblijven.

Wat mag je verwachten qua zorg in een zorghotel?

In een zorghotel zijn verpleegkundigen dag en nacht aanwezig. Ze bieden de nodige zorg als je revalideert of herstelt. Ook paramedische zorg, zoals fysiotherapie en ergotherapie, is in een zorghotel voor handen. Medisch-specialistische revalidatiezorg behoort dan weer niet tot de mogelijkheden. Hiervoor moet je naar een gespecialiseerde revalidatie-instelling.

Kosten zorghotel: hoe duur is een verblijf?

Veel mensen (en verwijzers) denken dat een verblijf in een zorghotel kostbaar is. Wat je zelf moet betalen, hangt af van diverse factoren. De zorgkosten worden doorgaans vergoed door jouw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering, terwijl de kosten voor verblijf en het servicepakket via een aanvullende polis kunnen worden vergoed. Hoe groot dit deel is, hangt af van jouw eigen zorgverzekeraar. Let er wel op dat zorgverzekeraars meestal verlangen dat het betreffende zorghotel een keurmerk ‘Erkend Zorghotel’ draagt om een deel van jouw verblijfskosten te vergoeden. Dit moet je dus zeker goed uitzoeken van tevoren. Via deze link kom je op de pagina van het keurmerk Erkend Zorghotel met een overzicht van alle zorgverzekeraars.

Jouw zorgverzekeraar informeert en ondersteunt je graag met het berekenen van de kosten. neem hiervoor direct contact op met je zorgverzekeraar.

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief