Terug home Informatie & inspiratie Actueel Zorgen voor uw ouders? Maak het bespreekbaar!

Zorgen voor uw ouders? Maak het bespreekbaar!

Geschreven op donderdag 03 mei 2018

Afgelopen week zag ik een jonge vrouw die met hart en ziel voor haar demente vader zorgde. Haar moeder was verleden jaar door een kort ziekbed overleden. Eigenlijk zette zij haar hele leven ‘on hold’ om dit te kunnen doen. Hoever gaat u als kind om te zorgen voor uw ouders als zij hulpbehoevend worden?

Mantelzorgen

Vaak ‘sluipt’ het zorgen voor uw ouders erin. U merkt aan alles dat zij uw hulp heel goed kunnen gebruiken. Vaak begint het bij eenvoudige klusjes zoals boodschappen doen. Of af en toe een simpele maaltijd bereiden, zodat ze die thuis alleen maar hoeven op te warmen. Vaak willen uw ouders zo lang mogelijk thuis blijven wonen en liever niet met vreemden in huis. Hoe voorkomt u dat u er zelf aan onderdoor gaat?

Bent u de geschikte persoon om voor uw ouder(s) te zorgen? Dit is misschien een gekke vraag maar beantwoord deze vraag voor uzelf. Het is goed om voor uzelf te bedenken wat u aankunt. Zelfs als u het idee heeft dat de combinatie van werk, gezin en mantelzorg moet lukken, is het handig om toch regelmatig extra hulp (kan professioneel) in te schakelen. Vaak heeft u geen idee hoe lang de situatie zal gaan duren. Als u steeds maar opoffert, raakt u opgebrand en daar is niemand bij gebaat. Ook uw ouders niet. Maak de zorg voor uw ouders bespreekbaar met hen maar ook met uw broer(s) en/of zus(sen). Wat is er nodig? Wie kan er wat doen? Hoe spreekt u dit af? Samen zorg delen kan ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er steeds meer handige hulpjes en apps die dit makkelijker maken.

Geen hulp accepteren

Het kan ook zo zijn dat uw ouders geen hulp vragen. Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen hun kinderen niet met zorg willen belasten. Hoe maakt u het onderwerp bespreekbaar als uw ouders zelf vinden dat ze geen hulp nodig hebben, of die niet accepteren? De sleutel hierin ligt om het gesprek aan te gaan. Neem er de tijd voor om met elkaar te verkennen hoe uw ouders hun oude dag zien mèt hulp. Zeker als het (bijna) niet meer gaat.

Adempauze

Langdurig voor iemand zorgen kan zwaar zijn. Het is verstandig om een adempauze in te lassen. Er zijn steeds meer mogelijkheden om zorgtaken tijdelijk over te dragen zodat u zelf kunt opladen. Dit heet respijtzorg. Dit kan incidenteel, zoals tijdens een vakantie of structureel bijvoorbeeld elke week een dagdeel.

Hulp

Een mantelzorgmakelaar kan u en uw familie helpen om de zorg voor uw ouders bespreekbaar te maken en te organiseren. Op een manier die aansluit bij jullie wensen en behoeften.

Heeft u hulp nodig of advies? Laat het mij weten! Ik help u graag.

Vriendelijke groet,
Kalinka Kester Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Clientondersteuner

Contactaanvraag mantelzorgmakelaar

  • Stel hieronder uw vraag aan de mantelzorgmakelaar. Wilt u liever telefonisch contact dan kunt u de mantelzorgmakelaar bereiken op het volgende nummer: 085-0517933.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Interessante links bij dit artikel:

Kalinka Kester

Kalinka is Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Clientondersteuner. Wekelijks deel ik mijn ideeën over vraagstukken die leven bij mantelzorgers in mijn column op Woonz.nl.