Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Wonen en zorg in het groen

Geschreven op donderdag 06 mei 2021 door Gastblogger

Je kent vast wel iemand die ondanks aanpassingen aan de woning en domotica oplossingen, toch niet meer op oudere leeftijd zelfstandig kan of wil blijven wonen. Als grote woonzorgcomplexen afschrikken dan kan een kleinschalige woon-zorgvoorziening in een groene omgeving een mooi alternatief zijn.

Op deze locaties wordt professionele zorg gecombineerd met "Wonen in een groene omgeving". Sommige projecten zijn gerealiseerd in de bouwkundige vorm van een woonserviceboerderij en soms was een authentieke boerderij zelfs de basis van het project. Een woonserviceboerderij, maar ook andere kleinschalige woonzorg-projecten, zijn woonvoorzieningen voor mensen met een zorgindicatie. Het servicepakket is meestal gekoppeld aan een indicatie voor een Persoons gebonden budget (Pgb). De nadruk ligt op het wonen. Dit in tegenstelling tot een zorgboerderij waar de nadruk ligt op dagbesteding.

Er zijn ook boerderijen waar de nadruk ligt op “omkijken naar elkaar”

Omdat boerderijen meestal grote gebouwen zijn, lenen zij zich prima voor meervoudige bewoning. Traditioneel was dat al in de vorm van een driegeneratieboerderij. De laatste dertig jaar worden ook veel boerderijen opgesplitst in één, twee of drie woonappartementen. Het derde appartement is dan soms een “tijdelijke” mantelzorgwoning voor een familielid. En er kwamen grotere woongroepen en woonverenigingen op boerderijen.

Varianten van Groen Wonen

Er zijn meer woonvarianten die vallen onder de verzamelnaam "Groen Wonen". Denk aan:

  • Landgoederen en buitens;
  • Wonen in cultuurhistorisch erfgoed;
  • Kloosters en kerken;
  • Buurgemeenschappen;
  • Hofjes en woonboerderijen voor uitsluitend senioren.

Recent heeft LaCoTA 50 mooie locaties toegevoegd aan hun website. Klik hier om de locaties te bekijken. Aansluitend vond er een heel prettig overleg plaats tussen LaCoTA en Woonz en heeft ook Woonz dit voorjaar besloten de vindbaarheid van zulke locaties te vergemakkelijken en daardoor ook de bemiddeling. Klik hier om woningen in het groen te bekijken op Woonz.nl.

 

Blog door Wim G. Kromwijk, directeur LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie).

Woonz nieuwsbrief