Terug home Informatie & inspiratie Actueel Wie zorgt er voor de mantelzorger?

Wie zorgt er voor de mantelzorger?

Geschreven op maandag 10 juni 2019

U bent het, u wordt het of u zult het ooit nodig hebben: een mantelzorger. Iedereen krijgt er op een gegeven moment mee te maken. Momenteel kan iemand die hulp nodig heeft een beroep doen op gemiddeld 4 familieleden of vrienden. In de toekomst worden het er minder.

Mantelzorger: druk leven en zorgen voor een ander

Zo’n 4,4 miljoen mensen in Nederland zijn mantelzorger. Zij helpen een familielid, vriend of kennis. De ene persoon komt 2 keer per week helpen in het huishouden, de ander brengt degene waarvoor hij zorgt regelmatig naar het ziekenhuis toe en weer een ander levert mantelzorg aan iemand met een chronische ziekte. Mantelzorg komt voor in allerlei vormen. Een groot deel van de mantelzorgers is overbelast of komt onder druk te staan: naast de zorg voor een ander hebben zij ook vaak een baan en een gezin waar ze voor zorgen. Daarnaast ervaren mantelzorgers ook vaker financiële problemen. Dit blijkt uit het onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl. Zo heeft 1 op de 5 mantelzorgers het financieel (zeer) krap. De grote vraag blijft wel: wie zorgt er voor de mantelzorger? 

Aflevering de Publieke Tribune: Wie zorgt voor de mantelzorger?

Hoe u het wendt of keert: mantelzorg is niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving en vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Doordat mantelzorgers steeds meer onder druk staan, wordt het onderwerp gelukkig steeds meer besproken. Hoe kan een mantelzorger een drukke baan, een gezin, vrije tijd en de zorg voor een naaste combineren? Wat mogen mantelzorgers van de overheid verwachten? Wat mag de overheid van mantelzorgers verwachten? En wat niet? Het televisieprogramma “de Publieke Tribune” maakte een aflevering over “Wie zorgt er voor de mantelzorger?” Klik op dit linkje om de aflevering te bekijken.

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.