Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Wat is leefstijlmonitoring?

Geschreven op maandag 20 maart 2023 door Dominique

Leefstijlmonitoring; het woord zegt het misschien al maar met leefstijlmonitoring krijg je inzicht in het leefpatroon van een persoon. Dit wordt vaak ingezet bij alleenwonende mensen met een verstandelijke beperking of dementie. Mantelzorgers en andere hulpverleners kunnen hiermee veranderingen in het activiteitenpatroon ontdekken.

Digitaal boekje domotica

Leefstijlmonitoring valt onder domotica. Wil je meer lezen over domotica? Download dan nu het gratis digitale boekje domotica!
Download het boekje domotica

Hoe werkt leefstijlmonitoring?

Er zijn verschillende manieren om leefstijlmonitoring in te zetten. Zo kun je sensoren in de leefomgeving van de naaste plaatsen of de persoon in kwestie een slim horloge geven waar de sensoren in zitten. Het slaapgedrag, bewegingen en activiteiten worden gemeten.

De sensoren geven de metingen door aan een slim computerprogramma. Deze berekent of wat iemand doet gebruikelijk is of niet. Het systeem meet eerst een paar werken het dagelijks leefpatroon (ook wel nulmeting genoemd). Als de sensoren na die testperiode gedrag meten dat afwijkend is, dan kan je dit inzien. Zo kun je zien wanneer iemand slechter gaat eten, wanneer het slaap- en waakritme veranderd, wanneer de persoon begint te dwalen of wanneer de hoeveelheid beweging verandert.

Langer thuis wonen, mantelzorg en leefstijlmonitoring

Nu mensen langer thuis blijven wonen, is de vraag vaak; hoe kan dit veilig en zelfstandig? Met leefstijlmonitoring kun je jouw naaste op afstand in de gaten houden en hoef je alleen in te grijpen wanneer iemand afwijkend gedrag laat zien. Zo kun je je richten op andere zorgtaken. Daarnaast heb je zicht op wanneer het slechter met iemand gaat; dit helpt weer om crisissituaties te voorkomen.

Leefstijlmonitoring en dementie

Leefstijlmonitoring wordt ook vaak ingezet bij mensen met dementie. Dit kan al vroeg in het proces. Het systeem helpt in de gaten te houden of en wanneer het slecht gaat met iemand. Zo kunnen mensen met beginnende dementie ook veilig thuis blijven wonen. Leefstijlmonitoring merkt namelijk de kleine veranderingen op. En dat zorgt er weer voor dat je op tijd maatregelen kunt nemen.

Personenalarmering

Er zijn ook systemen die alarm slaan als er een noodgeval is. Dit heet personenalarmering en komt in verschillende vormen, zoals een ketting of horloge. Via het systeem kun je 24 uur per dag een meldpost waarschuwen. Personenalarmering is wel bedoeld voor noodsituaties, bijvoorbeeld als je buiten bent gevallen of je je plotseling niet goed voelt. Wil je meer lezen over personenalarmering? > Klik hier

Beeld artikel 2 - wat is leefstijlmonitoring

Woonz nieuwsbrief