Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Voorzieningen voor senioren vanuit de gemeente (Wmo)

Geschreven op maandag 13 juni 2022 door Dominique

Heb jij of de persoon waarvoor je zorgt hulp nodig? Dan is de kans groot dat de gemeente je verder kan helpen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De Wmo is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het zelfstandig thuis wonen, ontmoeten van anderen en ter ondersteuning van mantelzorgers om overbelasting te voorkomen. In dit blog geven we u inzichten over de verschillende voorzieningen die onder de Wmo vallen. 

Cliëntondersteuner

Voordat we je meer vertellen over de ondersteuning die de gemeente je kan bieden, is het handig om te weten dat er vanuit de Wmo professionals zijn die je bij kunnen staan. Een goed voorbeeld hiervan is de cliëntondersteuner. De cliëntondersteuner is gratis; de kosten worden betaald door de gemeente. Deze persoon komt op voor jouw belangen en kan je bijvoorbeeld ondersteunen in het keukentafelgesprek met de Wmo-ambtenaar. 

Algemene voorzieningen

De Wmo kent twee soorten voorzieningen. De eerste is een algemene voorziening die voor iedereen is die in aanmerking komt voor hulp vanuit de Wmo. Deze voorziening is toegankelijk voor iedereen, met en zonder beperkingen. Voorbeelden hiervan zijn een boodschappenservice, koffieochtenden in een buurthuis en een maaltijdverzorging. Dankzij deze voorzieningen kun je midden in het leven blijven staan.  

Maatwerkvoorzieningen

Als je hulp nodig hebt maar blijkt dat je niet zelf, met hulp van anderen of met algemene voorzieningen in staat bent tot zelfredzaamheid of participatie dan kom je in aanmerking voor een maatwerkvoorziening. Deze voorziening is echt afgestemd op jouw behoeften en omstandigheden.. Dit gaat om voorzieningen als een scootmobiel, woningaanpassing en thuiszorgondersteuning.Let op: een maatwerkvoorziening is geen medische hulp.  

Hulpmiddelen aanvragen

Soms heb je hulpmiddelen nodig, omdat uje bijvoorbeeld herstelt van een operatie of omdat je verpleging aan huis krijgt. Hulpmiddelen als een traplift en douchestoel helpen om fijn te blijven wonen. Als je langdurig (langer dan 6 weken) hulpmiddelen nodig hebt om zelfstandig te kunnen blijven wonen dan kun je een aanvraag indienen bij jouw gemeente. Dan doe je ook een beroep op de Wmo. Als je de hulpmiddelen korter nodig heeft dan kunt je bij jouw zorgverzekeraar terecht.  

Het is per gemeente verschillend welke voorzieningen onder de algemene of maatwerk voorzieningen vallen. Je kunt daarom het beste bij jouw gemeente informeren over de verschillende mogelijkheden en als je vragen hebt over de mogelijkheden vanuit de Wmo 

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief