Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Voorzieningen voor senioren vanuit de gemeente (Wmo)

Geschreven op zondag 13 juni 2021 door Dominique Jeremias

Heeft u of de persoon waarvoor u zorgt hulp nodig? Dan is de kans groot dat de gemeente u verder kan helpen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De Wmo is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het zelfstandig thuis wonen, ontmoeten van anderen en ter ondersteuning van mantelzorgers om overbelasting te voorkomen. In dit blog geven we u inzichten over de verschillende voorzieningen die onder de Wmo vallen. 

Cliëntondersteuner

Voordat we u meer vertellen over de ondersteuning die de gemeente u kan bieden, is het handig om te weten dat er vanuit de Wmo professionals zijn die u bij kunnen staan. Een goed voorbeeld hiervan is de cliëntondersteuner. De cliëntondersteuner is gratis; de kosten worden betaald door de gemeente. Deze persoon komt op voor uw belangen en kan u bijvoorbeeld ondersteunen in het keukentafelgesprek met de Wmo-ambtenaar. 

Algemene voorzieningen

De Wmo kent twee soorten voorzieningen. De eerste is een algemene voorziening die voor iedereen is die in aanmerking komt voor hulp vanuit de Wmo. Deze voorziening is toegankelijk voor iedereen, met en zonder beperkingen. Voorbeelden hiervan zijn een boodschappenservice, koffieochtenden in een buurthuis en een maaltijdverzorging. Dankzij deze voorzieningen kunt u midden in het leven blijven staan.  

Maatwerkvoorzieningen

Als u hulp nodig heeft maar blijkt dat u niet zelf, met hulp van anderen of met algemene voorzieningen in staat bent tot zelfredzaamheid of participatie dan komt u in aanmerking voor een maatwerkvoorziening. Deze voorziening is echt afgestemd op uw behoeften en omstandigheden.. Dit gaat om voorzieningen als een scootmobiel, woningaanpassing en thuiszorgondersteuning.Let op: een maatwerkvoorziening is geen medische hulp.  

Hulpmiddelen aanvragen

Soms heeft u hulpmiddelen nodig, omdat u bijvoorbeeld herstelt van een operatie of omdat u verpleging aan huis krijgt. Hulpmiddelen als een traplift en douchestoel helpen u om fijn te blijven wonen. Als u langdurig (langer dan 6 weken) hulpmiddelen nodig heeft om zelfstandig te kunnen blijven wonen dan kunt u een aanvraag indienen bij uw gemeente. Dan doet u ook een beroep op de Wmo. Als u de hulpmiddelen korter nodig heeft dan kunt u bij uw zorgverzekeraar terecht.  

Het is per gemeente verschillend welke voorzieningen onder de algemene of maatwerk voorzieningen vallen. U kunt daarom het beste bij uw gemeente informeren over de verschillende mogelijkheden en als u vragen heeft over de mogelijkheden vanuit de Wmo 

Interessante links bij dit artikel
Woonz nieuwsbrief