Terug home Informatie & inspiratie Actueel Wat doet u als iemand opeens erg veranderd?

Wat doet u als iemand opeens erg veranderd?

Geschreven op maandag 07 januari 2019

Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, is het eerste waar men aan denkt de vergeetachtigheid. Maar vaak verandert ook iemands persoonlijkheid. Dit gaat geleidelijk. Hoe u vroeger reageerde of dingen die u voorheen zei, werken niet meer… U herkent uw geliefde niet meer terug. En nu?

Verandering in het gedrag

Door de ziekte verandert er ook veel in de hersenen. Dit kan een karakterverandering veroorzaken. Het kan zijn dat iemand hele andere dingen leuk vindt of op een andere manier communiceert. Iemand die vroeger vrij extravert was, is nu gesloten en iemand die vroeger een ras optimist was, is nu een zwartkijker geworden. Het is per persoon verschillend en kan zelfs per situatie verschillend zijn. Als u voor iemand met dementie zorgt, kan dit veel aanpassingsvermogen van u vergen en levert het veel vragen op. Zo komt het wel eens voor dat de persoon met dementie midden in zijn of haar verhaal niet meer weet waar het over gaat. Dit kan heel stressvol zijn voor de persoon in kwestie. Iemand kan er erg door geïrriteerd raken en wanneer u niet merkt wat de aanleiding is, kan deze verandering in het gedrag wel even schrikken zijn.

Afstand nemen om weer naderbij te komen

Wanneer iemand zo verandert of onvoorspelbaar gedrag laat zien, is het belangrijk om heel even afstand te nemen. U moet eigenlijk de tijd nemen om uw geliefde opnieuw te leren kennen. Tegelijkertijd heeft u tijd nodig om te verwerken dat uw geliefde niet meer hetzelfde is. Soms kan dit vergelijkbaar zijn met rouw, omdat u de persoonlijkheid van vroeger mist. Geef uzelf dus even wat tijd. Kijk goed naar uw geliefde. Het is belangrijk om de tijd te nemen: geef niet te veel informatie in één keer. Geef de persoon met dementie af en toe rust om alle prikkels te verwerken. U bent niet de enige die dit moet verwerken. Uw geliefde heeft mogelijk ook wat meer tijd nodig.

De manier van informatieverwerking is veranderd

Naast het feit dat iemand verandert qua karakter kan iemand ook veranderen qua informatieverwerking. Sommige mensen met dementie vinden het moeilijker om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Wanneer u dat merkt, is het belangrijk om bijzaken te vermijden. Iemand kan erg afgeleid worden en van de ene associatie in de andere terechtkomen. U praat over het eten en de persoon tegenover u begint over het eten dat hij of zij gisteren at. U praat over een gemeenschappelijke vriendin en uw gespreksgenoot begint opeens over een situatie met deze vriendin van drie jaar geleden! Dit kan erg moeilijk zijn. U wilt immers ook een gesprek kunnen voeren. Gebruik daarom korte zinnen en zorg ervoor dat u het afdwalen incalculeert, zodat u er ook een beetje in mee kan gaan. Dat maakt het gesprek voor beide kanten een stuk aangenamer. Wilt u nog meer tips? Stichting Alzheimer Nederland heeft een mooi overzicht met tips voor omgaan met dementie.

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.