Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Vallen in huis: hoe verkleint u de kans?

Geschreven op dinsdag 14 september 2021 door Sophie Schilder

Vallen is de nummer één oorzaak van letsel bij senioren. Vorig jaar ging er gemiddeld zelfs iedere vier minuten een 65-plusser naar de spoedeisende hulp na een valpartij (109.000 in totaal). Zo’n ongeluk gebeurt vaak thuis en heeft al snel vervelende gevolgen. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop u de kans op vallen fors kunt verkleinen.

Uw huis is toch de meest veilige plek, zou u denken. Maar als het om de kans op vallen gaat, kan het thuis vaak veel veiliger. In 2019 gebeurden zelfs de helft van de valongelukken onder ouderen in en om het huis. Dit jaar zal dat aantal hoger zijn doordat ouderen in verhouding veel meer thuis zijn door Covid-19.

Als u zelf moeite heeft met lopen, regelmatig duizelig bent of als u slecht ziet, is het extra belangrijk om vallen in huis te voorkomen. Zoals het gezegde klinkt: een ongelukje zit vaak in een klein hoekje. Een losliggend kleedje, een gladde vloer, een drempeltje… Tijdens het ouder worden kunnen zulke ‘normale’ dingen ineens gevaarlijk worden. Een struikelpartij heeft voor mensen op leeftijd immers vaak grote gevolgen. Zo breken veel ouderen hun heup tijdens een val. Ook hoofd-hersenletsel na vallen komt veel voor bij senioren.

Cijfers 2019 (65+ ers en valpartijen)

  • 109.000 65-plussers kwamen op de spoedeisende hulp terecht na een val;
  • 79.900 senioren liepen ernstig letsel op;
  • 11.000 senioren werden na een val tijdelijk of permanent opgenomen in een verpleeghuis;
  • 5000 mensen overleden als gevolg van hun val.

De verwachting is dat het aantal bezoeken door ouderen bij de spoedeisende hulp (door een valpartij) in de komende decennia nog met 47% stijgt.
Bron: Veiligheid NL / NOS 

De top 3: badkamer, toilet en trap

De badkamer, het toilet en de trap zijn de drie ruimtes in huis waar in verhouding de meeste gevaarlijke valpartijen plaatsvinden. Gelukkig zijn dat ook de plekken waar u goed aan valpreventie kan doen. Steeds meer ouderen doen dat dan ook. Zo neemt de vraag naar trapliften en veilige badkamers steeds verder toe. Ook zorgt De Woningwachter steeds vaker voor beugels in een (verhoogd) toilet en veilige drempels bij de senioren thuis.

Wat kunt u zelf alvast doen om valpartijen thuis te voorkomen?

  • Zorg voor voldoende licht in huis (denk ook aan de gangen);
  • Maak de omgeving veilig: geen losliggende kleedjes, lage tafeltjes of andere spullen waarover u kunt vallen of struikelen;
  • Laat regelmatig uw ogen checken;
  • Beweeg regelmatig (ook in en om het huis). Goed voor uw spieren, coördinatie en bloedsomloop;
  • Draag schoenen of sloffen die lekker lopen, met veel reliëf in rubberen zolen;
  • Sommige medicijnen kunnen duizeligheid veroorzaken. Heeft u hier last van? Bespreek dit dan met uw huisarts.

Hoe val-veilig is uw huis?

Wilt uw eten hoe val-veilig uw huis is? De Woningwachter denkt graag met u mee vanuit uw persoonlijke situatie. In de Lang Zelfstandig Thuis- check is valpreventie een belangrijk onderdeel.

Interessante links bij dit artikel
Woonz nieuwsbrief