Terug home Informatie & inspiratie Actueel Top 4 uitdagingen voor mantelzorgers

Top 4 uitdagingen voor mantelzorgers

Geschreven op maandag 04 maart 2019

In Nederland is de bereidheid om voor elkaar te zorgen groot; er geven zo’n 4,4 miljoen Nederlanders per jaar mantelzorg aan een partner, vriend of buurman. Van hulp bij het huishouden tot verpleging; de zorg die wordt gegeven is erg divers. Mantelzorg is niet altijd makkelijk en brengt uitdagingen met zich mee. Lees hier de top 4 van uitdagingen.

1. Overbelasting door complexere zorgvraag

Zo’n 750.000 mantelzorgers zorgen langdurig (meer dan 3 maanden) en intensief (vaker dan 8 uur per week) voor een persoon. Het zorgen voor een naaste wordt moeilijker zodra de persoon in kwestie veranderingen laat zien in bijvoorbeeld het gedrag. Als u niet weet waar het vandaan komt, kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. Mantelzorgers gaan vaak plichtsgetrouw door met overbelasting tot gevolg.

2. Welke ondersteuningsopties zijn er?

Met passende ondersteuning kunnen mantelzorgers langer de zorg dragen en overbelasting voorkomen. Voor mantelzorgers zijn er verschillende vormen van ondersteuning beschikbaar; van informatie tot voorlichting, van educatie tot praktische hulp en van financiële tegemoetkomingen tot materiële hulp. Het is belangrijk dat mantelzorgers zich goed oriënteren op de mogelijkheden die er voor hen zijn. De meest belangrijke vormen van ondersteuningen zijn:

  • Respijtzorg: de mantelzorg wordt tijdelijk door een professional of vrijwilliger overgenomen. Op deze manier kan de mantelzorger een weekje op vakantie gaan of even de tijd nemen om tot rust te komen.
  • Steunpunten voor mantelzorgers: u kunt hier terecht voor bijvoorbeeld advies, cursussen en informatie. Ook kunt u in contact komen met andere mantelzorgers en eventueel situaties bespreken en advies vragen aan mensen die in hetzelfde schuitje als u zitten.
  • Mantelzorgmakelaar: een mantelzorgmakelaar helpt u om wegwijs te worden in de wereld van de zorg. Hij/zij kan u bijvoorbeeld helpen bij het regelen van passende zorg en begeleiden van gesprekken met instanties.

3. Eenzaamheid en moeite met hulp vragen

Bent u of kent u een mantelzorger? Dan is het belangrijk om te weten dat eenzaamheid ook een uitdaging is waar veel mantelzorgers voor komen te staan. Dit komt vooral voor bij mantelzorgers die samenwonen met diegene voor wie zij zorgen. Zo komt eenzaamheid twee keer zo vaak voor onder mantelzorgers van mensen met dementie dan bij de algemene Nederlandse bevolking. In eerste instantie neemt het sociale contact af door de zorgtaken. Als de dementie van de naaste vordert, vinden mantelzorgers het nog lastiger om mensen bij hen thuis uit te nodigen. Mantelzorgers isoleren zichzelf, waardoor het vragen om hulp nog moeilijker wordt. De omgeving gaat er vaak vanuit dat als een mantelzorger hulp nodig heeft de persoon het wel zal vragen. Maar dit gebeurt niet zomaar, omdat de meeste mantelzorgers dan het gevoel hebben dat ze falen en anderen tot last zijn. Durf als mantelzorger daarom hulp te vragen. Kent u mantelzorgers? Bied dan proactief uw hulp aan, vaak durven mensen daar niet om te vragen.

4. Onzichtbare kosten

Als mantelzorg vanuit een plotselinge gebeurtenis begint, springt iemand vaak bij zonder erbij na te denken wat voor gevolgen dit kan hebben op financieel gebied. Zo kunnen de kosten behoorlijk oplopen als iemand meermaals per week moet reizen. Veelal ziet de mantelzorger de kosten als vanzelfsprekend. Als (aankomende) mantelzorger is het belangrijk om goed na te denken of deze kosten gemaakt zouden kunnen worden en op welke manieren deze kosten ondervangen kunnen worden. Nederland kent helaas geen vergoedingen voor mantelzorgers. Wellicht is het wel mogelijk om dit binnen de familie te verdelen.

Herkent u deze uitdagingen en heeft u tips? Laat het ons weten!

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.