Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Een mooie tuin met weinig onderhoud

Geschreven op maandag 30 januari 2023 door Sophie Schilder

Lekker genieten van je tuin. Voor de één betekent dat een mooi betegeld terras in de zon, voor de ander lekker tuinieren in de aarde, schoffelen en plantjes planten. Wil je zo weinig mogelijk aan jouw tuin doen? Dan hebben we hier wat tips!

Een mooi terras

Wil je een terras? Dan is goede afwatering belangrijk. Als het terras snel droogt, is er minder kans voor mossen en zaden van plantjes om te ontkiemen. Om die reden is het ook handig om je terras wat vaker te vegen. Je veegt zaadjes en aarde voor de voedingsbodem weg. Betegel niet meer dan 40% procent van de tuin. In een groene tuin loopt regenwater beter weg, waardoor je minder kans hebt op groene aanslag. In de rest van de tuin zijn slimme bodembedekkers een uitkomst.

Slimme bodembedekkers

Bodembedekkers zijn dichtgroeiende plantjes. Als je de bodem slim bedekt, is er geen plek voor onkruid. Zo zijn er veel mooie siergrassen, maar ook maagdenpalm, ooievaarsbek, salie en vrouwenmantel zijn goede bodembedekkers tegen onkruid.

Onkruid kan ook heel mooi zijn!

Onkruid bestaat eigenlijk niet. Wij vinden de plantjes die spontaan in onze tuin verschijnen te gewoon, of ze passen niet in onze tuin. Maar er komen ook kadootjes aanwaaien. Mooie wilde bloemen of bijzondere plantjes van de buren. Daar kan je ook heel blij van worden!

Toch wat onkruid verwijderen?

Jonge plantjes zijn makkelijker met wortel en al te verwijderen. Ben je er op tijd bij en zijn de plantjes tussen de tegels nog klein? Dan kun je ze milieuvriendelijk en gemakkelijk verwijderen met wat kokend water. Ook de wortel neem je dan mee. Wel oppassen voor jezelf natuurlijk met dat hete water.

Potten

Zet verschillende potten bij elkaar met mooie planten. Daar komt onkruid ook niet makkelijk bij en je kunt er elk voorjaar nieuwe bloemen in doen. Ook leuk om de potten op een oud houten trapje te zetten.

Buiten geen kraantje?

Koop dan regenwaterreservoir met een kraantje aan de onderkant. Je hoeft dan niet ver heen en weer te lopen met zware gieters. Plaats het reservoir op de goede hoogte, zodat je ook niet hoeft te bukken.

Een hovenier helpt je graag

Wil je echt alleen genieten van detuin? Dan kun je het werk natuurlijk ook overlaten aan een hovenier. Je vindt hier op Woonz.nl een goede hovenier die jou graag helpt.

Woonz nieuwsbrief