Tip 1: Veilige inrichting
Zorg allereerst voor een overzichtelijke en veilige inrichting. Werk obstakels weg, zoals losse tapijten, draden of onnodige meubels. Hierdoor kan je naaste makkelijker door huis bewegen en wordt het risico op vallen verminderd. Daarnaast kunnen goede verlichting en contrasten ook helpen om valpartijen te voorkomen.
Tip 2: Aangepaste ruimtes
Het is belangrijk dat de woning goed toegankelijk blijft voor je naaste. Hiervoor zijn eventueel woningaanpassingen nodig. Denk aan het verbreden van deuropeningen, het weghalen van drempels en een aangepaste badkamer. Dit laatste is een belangrijke, omdat in de badkamer de val kans het grootst is. Aanpassingen zoals een antislipmat in de douche en handgrepen bij het toilet verkleinen de val kans. > Lees meer over vallen in huis
Tip 3: Hulpmiddelen
Diverse hulpmiddelen maken de woning ook veiliger. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen voor in de keuken zoals een antislipmat of verlichting die middenin de nacht automatisch aangaat met sensoren. Dit maakt het naar de wc gaan een stuk makkelijker. Personenalarmering wordt ook vaak ingezet bij thuiswonende mensen met dementie. Dit zorgt voor een veilig en zeker gevoel. > Lees meer over personenalarmering
Tip 4: Geheugensteuntjes
Plaats een whiteboard of prikbord in de keuken of gang. Hierop kun je belangrijke informatie kwijt, zoals telefoonnummers, afspraken en boodschappenlijstjes. Op deze manier kan je naaste belangrijke informatie op een centrale plek terugvinden. Let dan wel op dat het whiteboard of prikbord regelmatig wordt geüpdatet en oude afspraken eraf worden gehaald.
Themaboek domotica
We blijven langer thuis wonen. Inzet van domotica helpt de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. In het themaboek domotica lees je meer over slimme apparaten en hulpmiddelen die de woning veiliger en comfortabel maken. Ook vind je een checklist voor als je domotica wilt aanschaffen. Het themaboek is gratis te downloaden. Klik op de button hieronder.