Wat is splitsen?
Bij woningsplitsing maak je van jouw ruime woning en/of op jouw woonerf twee of meer zelfstandige wooneenheden die apart bewoond kunnen worden. Je maakt voor jezelf een levensloopbestendige woning. Van de andere ruimtes maak je een nieuw gecreëerde wooneenheid met eigen entree, keuken en sanitaire voorzieningen. Deze kun je vervolgens verhuren of zelfs verkopen.
Varianten woningsplitsing
Woning splitsen is een breed begrip. Je kunt daarbij denken aan alle mogelijke vormen van je woning (op)delen door verbouwen, aanbouwen, bijbouwen, optoppen enz. Heb je bijvoorbeeld een groot perceel/erf? Dan kun je die grond delen of splitsen en daar een extra woning bouwen of plaatsen. Ook kan een schuur of bijgebouw worden omgebouwd tot wooneenheid.
Je kunt je woning volledig splitsen in twee of meer afzonderlijke woningen. Maar een woning kan ook minder ingrijpend geschikt gemaakt worden voor het zelfstandig delen met een bekende of familielid. Bijvoorbeeld wanneer jij mantelzorger bent die jouw ouder in huis neemt. Of omgekeerd. Bepaalde delen van het huis, zoals het trappenhuis, worden gedeeld.
Voor het aanpassen van de woning of het perceel, is het belangrijk dat de gemeente hier toestemming voor geeft via een omgevingsvergunning.
Ik Ga Splitsen: hoe werken wij?
Zoals in ons eerste blog al staat, bestaat onze advisering uit drie stappen:
- Kennismaken & verkennen van jouw splitsingsverhaal;
- Advies & concreet maken van jouw keuzes;
- Jij kunt gaan splitsen & wij ontzorgen en begeleiden jouw proces waar jij wilt.
1. Kennismaken & verkenning
Tijdens dit gesprek horen we graag waarom jij wilt splitsen en wat je wensen zijn. Ook nemen we een aantal zaken met je door. Denk aan vragen als: Wil je gaan verhuren of (op termijn ook) verkopen? En zoek je maximale privacy of juist verbinding en hulp van je nieuwe buur? (Hoe) Wil je je woning levensloopbestendig maken? En verduurzamen? Zijn er consequenties voor belastingen of toeslagen?
We kunnen op basis van een persoonlijk bezoek of plattegronden ook eerste opties geven van de splitsingsmogelijkheden van jouw woning. Na de kennismaking en eerste inventarisatie beslis je of je door wilt gaan met het onderzoek naar jouw splitsingsmogelijkheden.
2. Advies & concreet maken van jouw keuzes
Om definitief te besluiten of je wilt splitsen, zul je een en ander moeten onderzoeken. Dit kun je zelf regelen of in overleg onderzoeken wij bepaalde zaken met of voor jou. Hierbij moet je denken aan o.a. het volgende:
Vergunning, bestemmingsplan en voorwaarden
- Wat staat er in het bestemmingsplan over splitsen of over een extra wooneenheid op je erf?
- Heb je een omgevingsvergunning en/of splitsingsvergunning nodig?
- Hoe ‘kansrijk’ is je vergunningaanvraag? Als er een vergunning nodig is, zeker als jouw plan niet past in het bestemmingsplan, is het verstandig om een ‘vooroverleg’ met de gemeente te beginnen voordat je veel kosten gaat maken.
- Welke voorwaarden stelt je hypotheekverstrekker aan splitsen?
Ontwerp en kosten
- Een architect kan een schetsontwerp maken voor jouw voorkeursalternatieven voor de woningsplitsing of erfdeling.
- We bekijken ook of en hoe het de moeite waard is om je huis te gaan verduurzamen. En wat en hoe je domotica kunt gaan toepassen. Kijk ook naar zaken als geluidsisolatie. Er wordt een overall kostenberekening gemaakt van de verbouwing. Dit laatste op basis van het uitvragen van concrete offertes.
- Je (of wij of je architect) kunnen op zoek gaan naar een aannemer en een eerste offerte opvragen.
- Als je kadastraal wilt splitsen om te kunnen verkopen, zullen ook de nutsvoorzieningen gesplitst moeten worden.
- Jouw eigen financieel expert -of een ons bekende- zal adviseren over de mogelijkheden qua financiering.
- Daarbij worden ook de fiscale en financiële consequenties van je plan bekeken. Bijvoorbeeld ook voor eventuele uitkeringen zoals je AOW.
3. Splitsen & ontzorgen
Staan alle lichten op groen? Dan is het tijd om je woning of erf te gaan splitsen. In deze fase begeleiden wij voor jou de uitvoering en ontzorgen wij jou op de zaken die we daarover hebben afgesproken:
- Het ontwerp en de aanvraag voor de splitsing wordt definitief gemaakt;
- De omgevingsvergunning en eventuele splitsingsvergunning wordt aangevraagd bij de gemeente;
- Het contract met de aannemer en de afspraken met andere leverende partijen worden gemaakt
- De financiering wordt geregeld. En ook de eventuele subsidiemogelijkheden uitgewerkt. Bij een kadastrale splitsing moet een notaris een splitsingsacte en splitsingstekening opstellen. En aansluitend moet je de splitsing inschrijven bij het kadaster en een VVE oprichten;
- En dan start de uitvoering.
Bij ontzorgen moet je ook denken aan tijdelijk voorzieningen en/of tijdelijke opslag van meubels e.a. tijdens de verbouwing. Of hulp bij het selecteren van een huurder.
Neem contact op met Ikgasplitsen.nl
Wij helpen je graag met het gaan uitdenken en realiseren van jouw plan. Wij zijn zelf ook ervaringsdeskundigen. Jan is bezig met het splitsen van zijn huis en Marian woont al jaren in een gesplitst huis en verhuurt de eerste verdieping aan starters. Zelf woont ze met haar man op de begane grond en hebben ze nog de zolder voor logerende kinderen en opslag.