Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Wat zijn de mogelijkheden van samenwonen als uw partner 24-uurs zorg nodig heeft?

Geschreven op vrijdag 22 mei 2020 door Kalinka Kester

Samen zijn, is samen lachen, samen huilen, leven door dichtbij elkaar te zijn. Willeke Alberti zingt er zo mooi over in haar liedje maar wat als je na 67 jaar getrouwd door je gezondheid gedwongen wordt om apart te leven?

Meneer en mevrouw Smits

Zo is het ook in het leven van meneer en mevrouw Smits. Ze zijn al meer dan 67 jaar getrouwd en kunnen niet zonder elkaar. Mevrouw Smits heeft begin dit jaar een hersenbloeding gehad en meneer Smits is dementerend. Mevrouw Smits kan niet meer de ondersteuning bieden aan haar man als voor haar hersenbloeding. Door de verslechtering in het ziektebeeld van meneer Smits (hij dwaalt veel) en het feit dat zijn vrouw hem niet meer de mantelzorg kan bieden zoals voorheen, kan hij niet meer thuis blijven wonen. De heer Smits is verleden week opgenomen in een verpleeghuis. Dit heeft enorme impact op henzelf maar ook op de familie. Hun dochter, zoon, zwager of schoonzus rijden dagelijks naar het verpleeghuis om hun (schoon)moeder te brengen, zodat zij tijd bij haar man kan doorbrengen.  

Mogelijkheden

Het liefst zouden zij wederom samenwonen. Maar wat zijn de mogelijkheden als echtpaar te wonen met 24-uurs zorg? 

  • 24-uurs zorg thuis: vanuit de Wet langdurige zorg bestaat ook de mogelijkheid om alle zorg die een verpleeghuis biedt, thuis te ontvangen.  
  • Echtparenkamers: er zijn verpleeghuizen met kamers voor echtparen. Dit zijn meestal grotere kamers of het zijn twee belendende kamers waarvan de een wordt gebruikt als slaapkamer en de andere als gezamenlijke woonkamer. Het aantal van deze echtparenkamers in verpleeghuizen is beperkt. 
  • Zorgappartementen: een andere mogelijkheid is dat erboven of naast het verpleeghuis zorgappartementen zijn. Dit betekent in het voorbeeld van het echtpaar Smits dat meneer Smits een kamer heeft in het verpleeghuis en dat mevrouw Smits zelf boven het verpleeghuis woont in een zorgappartement. Zij kan dan zelf met de lift naar haar man toe. 
  • Particulier verpleeghuis: er zijn diverse particuliere verpleeghuizen waar echtparen kunnen wonen. De kosten voor het wonen en zorg moet dan zelf betaald worden. Als er een zorg-indicatie is voor een of beide echtelieden dan kan dit (gedeeltelijk) betaald worden uit een persoonsgebonden budget (pgb).  

Beste optie voor echtpaar Smits

Door het sterk toenemende dwaalgedrag van de heer Smits is er de noodzaak dat hij op een gesloten afdeling woont. Dit betekent dat hij niet meer thuis kan blijven wonen, ook niet met 24-uurs zorg. De beste optie op basis van hun wensen voor dit echtpaar is het zorgappartement in combinatie met het verpleeghuis.   

Nadenken over later

Samenblijven klinkt ideaal maar zeker wanneer een van de partners ernstig ziek is of ernstig dementeert, is het de vraag of het in het belang van de andere partner is om mee te verhuizen naar het verpleeghuis. Wonen in een verpleeghuis is ingrijpend. Ander aspect om over na te denken is hoe is de situatie na overlijden? Kan de andere partner er dan blijven wonen? 

Woonz nieuwsbrief