Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Niet truttig, maar gezellig wonen zonder moeten

Geschreven op vrijdag 04 december 2020 door Woonz.nl

Hoe een nieuwe woonvorm ouderen in hun kracht zet… “Recent sprak ik een alleenstaande dame op leeftijd die op zoek was naar een nieuwe woning. Haar felheid over de truttige manier waarop alleenstaande ouderen die een nieuwe woning zoeken worden benaderd, raakte mij”, vertelt Annemiek Schut.

Met stipt op één stond haar ergernis over hoe zielig ouderen die alleen wonen worden neergezet: “We zijn kwetsbaar en hebben hulp nodig. Onze eenzaamheid moet bestreden worden met sjoelen en bingo. Ik zoek juist een plek waar het gezellig is. Met een grote eetkeuken waar ik samen met anderen kan koken. Waar mijn buren ook een beetje mijn nieuwe vrienden worden.”

Voor elkaar klaar staan

Misschien herkent u dit? Wellicht had u zelfs, net als vele anderen, het idee om samen met vrienden op uw oude dag in één huis te gaan wonen? In een grote boerderij of een leuke stadswoning. Voor veel senioren lijkt dit het perfecte woonplaatje. Maar bij de organisatie van zo’n ideale stek voor de oude dag komt veel kijken. Daarom is het voor de meesten niet zo eenvoudig te realiseren.

Annemiek ging op zoek naar de woonoplossing die past bij deze wensen. “In mijn zoektocht kwam ik Proudhomes tegen; een goed uitgedachte woonvorm voor ouderen die samen in één huis willen wonen. De jonge bedenkers zijn gedreven en gestart met de realisatie van hun eerste Proudhome. Deze komt in Zwolle.” In een Proudhome wonen alleenstaande ouderen in één huis in een eigen appartement. Met elkaar vormen zij een woongemeenschap waar zij voor elkaar klaar staan. De bewoners delen onder andere een gezellige woonkeuken om samen te koken en te eten. Bezoek kan blijven logeren in de gedeelde logeerkamers die je als bewoners kunt reserveren.

“We gaan dus ook echt op zoek naar bewoners die met elkaar een goede match zijn”

Samen en toch privé

Een Proudhome is dus meer dan wonen. “We richten ons op fitte en vitale ouderen die graag met gelijkgestemden willen wonen. We gaan dus ook echt op zoek naar bewoners die een goede match zijn”, vertelt Pauline. Samen met Mees, haar compagnon, bedacht zij het nieuwe woonconcept. “Proudhomes is er voor mensen die er bewust voor kiezen om met andere ouderen samen te wonen. Dat betekent dat je samen kookt en eet, op pad gaat en gewoon voor elkaar klaar staat als dat nodig is”, vertelt Mees. “Maar natuurlijk woon je ook zelfstandig. De eenpersoonsappartementen zijn compacter dan gewoonlijk. Juist omdat je meer leefruimte hebt zoals de woonkeuken en woonkamer die je deelt met andere bewoners. De appartementen hebben wel allemaal een woonkamer met keukenblok, slaapkamer, badkamer en apart toilet. Daar kan je je dus prima terugtrekken en even op jezelf zijn”, vult Pauline aan.

“Een geruststellend gevoel dat er een buur is die voor je klaarstaat”

Helpende hand dichtbij

Ouderdom komt helaas geregeld met gebreken. Daarom is het fijn als je als buren voor elkaar klaar kan staan. “We horen steeds vaker dat ouderen het fijn vinden om wat voor iemand anders te betekenen. En als je zelf een helpende hand nodig hebt is het een geruststellend gevoel dat er een buur is die voor je klaarstaat”, deelt Pauline. Mocht er echt zorg nodig zijn dan kan je in de Proudhome altijd thuiszorg organiseren. “Om bewoners te helpen met allerlei vragen en te faciliteren in oplossingen, is er een huiscoach. Deze professional ondersteunt iedere week de bewoners en helpt waar nodig met praktische vragen. Uiteraard staat de huiscoach ook paraat voor een second opinion mocht er sprake zijn van onderlinge wrijving”, aldus Mees.

De eerste Proudhome komt in de binnenstad van Zwolle, naast de voormalige boekhandel Laanders. Voor de aftrap is de wens twee of drie bewoners te vinden die samen de kartrekkers worden voor Zwolle: “Samen met deze eerste bewoners wordt de groep van, in totaal 18, nieuwe bewoners gevormd. Het is belangrijk dat het klikt tussen de bewoners. Ook bepalen de eerste groep bewoners hoe het huis ervan binnenuit komt te zien. We vinden het belangrijk dat de inrichting past bij de levensstijl.”

Benieuwd naar Proudhomes Zwolle en wellicht iets voor u of een bekende? Bekijk de woningen hier >

Woonz nieuwsbrief