Terug home Informatie & inspiratie Actueel Hoe PostNL en Rotterdam samen eenzaamheid tegengaan

Hoe PostNL en Rotterdam samen eenzaamheid tegengaan

Geschreven op maandag 09 november 2020

PostNL en de gemeente Rotterdam hebben een proef gestart waarbij de bezorgers van PostNL eenzaamheid gaan signaleren.

Ze zijn de proef gestart omdat de bezorgers geregeld eenzame mensen tegenkomen. Zij komen immers dagelijks bij verschillende mensen aan de deur. Voornamelijk voor bezorgers van medische hulpmiddelen en zorgpakketten is dagelijkse kost om eenzaamheid tegen te komen. In samenwerking met welzijnsorganisatie DOCK houden zij nu een oogje in het zeil 

Wat gebeurt er als de bezorger eenzaamheid heeft gesignaleerd? 

Zodra een bezorger een vermoeden heeft dat iemand eenzaam is of zich eenzaam voelt, kan hij of zij een melding bij DOCK via een WhatsApp-bericht of sms. Een melding maken is niet verplicht voor de (post)bezorgers, maar kan ingediend worden als bezorger daar behoefte aan heeft. Zodra er een melding binnen komt, stuurt DOCK binnen 48 uur een sociaal werker langs om te kijken op degene eenzaam is of extra ondersteuning nodig heeft. De melding wordt verwerkt met de juiste privacyregels. 

De proef loopt tot het einde van 2020. PostNL en de gemeente Rotterdam hopen met het initiatief eerder eenzaamheid te kunnen signaleren en eerder aan te kunnen pakken.  

Wilt u zelf eenzaamheid melden? 

Rotterdam is al sinds 2014 actief bezig met het bestrijden van eenzaamheid. Zo heeft de gemeente Rotterdam een meldpunt genaamd ‘Signaalpunt tegen Eenzaamheid Rotterdam’. Hier kunt u een melding plaatsen wanneer u eenzaamheid vermoed bij bijvoorbeeld uw buurvrouw. 

Niet alleen de gemeente Rotterdam zet initiatieven op tegen eenzaamheid. Op de website van Één tegen Eenzaamheid vindt u een overzicht van gemeenten en wat zij doen om eenzaamheid tegen te gaan. 

 

Vraagt u zich af hoe u eenzaamheid kunt signaleren? In dit artikel leest u meer over het signaleren van eenzaamheid en het bespreekbaar maken.  

Ziet u weleens mooie initiatieven voorbij komen die eenzaamheid tegengaan? 

Stagiair Woonz.nl

Regelmatig komen stagiairs het team van Woonz.nl versterken. Zij interviewen o.a. senioren voor de rubrieken ‘Binnenkijken bij’ en ‘Met pensioen en toen’. Voor meer info over stageplekken bekijk dan deze pagina.