Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Oost west, thuis best… met behulp van een zorg au pair

Geschreven op woensdag 05 augustus 2020 door Kalinka Kester

Relaxed aan tafel bij de schoonmoeder van Frederique onder het genot van een kopje koffie en een stukje krentenbrood een beetje keuvelen over de afgelopen week. Wat is hier zo bijzonder aan zou je kunnen denken?

Tot drie jaar geleden was het huis van de schoonmoeder van Frederique meer een duiventil. Frederique en haar man wonen op een uur rijden van haar schoonouders en bij aankomst stapte haar schoonmoeder in en reden ze gelijk door naar het verpleeghuis waar haar schoonvader destijds verbleef.

Door de teleurstellende zorg in het verpleeghuis zijn ze samen met mij op zoek gegaan naar de mogelijkheden en alternatieven. Na alle mogelijkheden te hebben afgewogen viel hun keuze op het naar huis halen van haar schoonvader met behulp van een zorg au pair. Een best spannende keuze want er zitten namelijk voor- en nadelen aan.

Wat is een zorg au pair?

Een zorg au pair is meestal uit Oost-Europa afkomstige vrouw die hier in Nederland als inwonende au pair zorg biedt aan ouderen. In Nederland zijn er ruim 10 bemiddelingsbureaus voor zorg-au pairs actief.

Wat doet een zorg au pair?

Een zorg au pair helpt bij de dagelijkse verzorging zoals wassen en aankleden. Ze kunnen ook opletten of iemand voldoende en gezond eet. Verpleegkundige handelingen zoals wondverzorging mogen zij niet verrichten. Dit wordt dan vaak door lokale thuiszorg gedaan. Ook kunnen zorg-au pairs ondersteunen bij dagelijkse activiteiten zoals boodschappen en wandelen. Ze kunnen gezelschap bieden en verrichten huishoudelijk werk zoals wassen, eten koken en schoonmaken. Zij werken volgens contract 40 uur per week. Dit wordt in onderling overleg afgesproken hoe deze uren verdeeld worden over de dag en week.

Op vrije dagen van de zorg au pair is het de bedoeling dat u zelf vervanging regelt. Dit kan thuiszorg zijn of informele zorg uit bijvoorbeeld de familie/kennissenkring. Het kan per bemiddelingsbureau verschillend zijn hoe er wordt omgegaan met vakantiedagen. Sommige au pairs werken 6 tot 8 weken en zijn dan bijvoorbeeld een maand vrij. Vaak lossen twee zorg au pairs elkaar af.

Voor- en nadelen van een zorg au pair

Als u kiest voor een zorg au pair is een groot voordeel dat u zelf bepaalt wanneer u welke zorg nodig heeft. Er is dus altijd iemand in de buurt, ook ’s nachts. Een nadeel is dat u privacy inlevert. Het moet ook klikken tussen u en de desbetreffende zorg au pair. Dit maakt het makkelijker om de taalbarrière te overbruggen. Voorwaarde voor een zorg au pair is dat zij de beschikking moet hebben over een eigen kamer. Heldere communicatie over de wederzijdse verwachtingen en vooraf goede afspraken maken is een ‘must’.

Woonz nieuwsbrief