Terug home Informatie & inspiratie Actueel Onzichtbare kosten van mantelzorgers

Onzichtbare kosten van mantelzorgers

Geschreven op donderdag 21 maart 2019

In Nederland zijn er zo’n 4,4 miljoen mantelzorgers. Zodra iemand besluit om mantelzorger te zijn, wordt er niet altijd nagedacht over welke kosten dit met zich meebrengt. Het kan voorkomen dat iemand minder gaat werken of vaker per week flink wat kilometers moet reizen om voor een ander te zorgen.

Financiële kosten van mantelzorger

Er wordt veel geschreven over het feit dat het sociale leven van een mantelzorger onder druk staat en dat mantelzorgers eenzaam kunnen zijn. Uiteraard zijn deze zaken belangrijk, maar wat vergeten wordt, is dat mantelzorg ook invloed heeft op de persoonlijke uitgaven van een mantelzorger. Uit het landelijke onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl blijkt dat 78% van de mantelzorgers kosten maakt om voor een ander te zorgen. Maar liefst 89% van de mantelzorgers zorgt 2 jaar of langer voor een ander. Bijna één op de vijf mantelzorgers heeft het hierdoor financieel (zeer) krap. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor dit onderwerp, zeker nu de overheid steeds meer beroep doet op mantelzorgers. Bij ongeveer een derde van de mantelzorgers (29%) lopen de kosten op tot meer dan 100 euro per maand. 19% moet er andere dingen voor laten, 12% heeft het krap en 6% komt geld te kort.

Een “mantelzorgpot” maken

Voor een (aankomende) mantelzorger is het belangrijk om goed na te denken over de financiële gevolgen. Hoe gaat u in de toekomst deze kosten opvangen? Als u de kosten deelt met bijvoorbeeld broers of zussen dan is het wellicht handig om een app als Evenfy te gebruiken. U kunt een account aanmaken via Facebook of uw e-mailadres en een event aanmaken. In dit geval een “mantelzorgpot”. De app laat zien hoeveel u nog van anderen krijgt of wat u nog aan iemand moet betalen. Op deze manier kunt op een overzichtelijke manier de kosten delen.

Heeft u ervaringen of tips die u met ons wilt delen? Laat het ons weten!

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.