Terug home Informatie & inspiratie Actueel Veilig op zoek naar gezondheidsinformatie online

Veilig op zoek naar gezondheidsinformatie online

Geschreven op maandag 27 mei 2019

Een pijntje hier, een kwaaltje daar. Steeds vaker gebruiken we het internet om gezondheidsinformatie op te zoeken. In dit blog nemen wij u mee in de valkuilen, waar u op moet letten en geven we tips waar u betrouwbare informatie kunt opzoeken.

Valkuil online opzoeken gezondheidsinformatie

Vaak zoeken mensen via het internet naar omschrijvingen, behandelingen en oorzaken van klachten, ziekten en aandoeningen. Als u bijvoorbeeld googelt naar bult in nek dan komt u informatie tegen over een opgezette lymfeklier, maar ook over hals kanker. Dit is een grote valkuil, want voor u het weet gaat u uit van het ergste en bent u misschien onnodig in paniek. Dit betekent niet dat u helemaal geen informatie van het internet kunt gebruiken.  

Gezondheidsinformatie gebruiken

Online valt er veel medische informatie te winnen, super handig! U kunt deze schat aan informatie goed gebruiken als: 

  • wilt weten wat de symptomen die u heeft kunnen betekenen; 
  • U wat tegen een pijntje of kwaaltje wilt doen; 
  • Voorbereiding op een afspraak met uw dokter of arts; 
  • U meer wilt leren over de diagnose die bij u is vastgesteld. 

Het is op internet wel belangrijk om goed na te gaan wie de bron is, of deze bron betrouwbaar is en wat de motieven zijn van de bron om de informatie te delen. Graag geven we u een paar handige websites die ook echt betrouwbaar zijn. 

Betrouwbare websites met gezondheidsinformatie

Thuisarts.nl is een betrouwbare website waar u terecht kunt met al uw gezondheidsvragen. Huisartsen werken mee aan deze website en verwijzen u er ook naar toe als u meer informatie wilt over een aandoening. U kunt de website gebruiken voor alle vragen waarmee u ook naar de huisarts zou gaan. Als u bijvoorbeeld wilt weten wat u moet doen bij een tekenbeet of bij tranende ogen dan is deze website prima om informatie op te zoeken. U komt er dan ook gauw genoeg achter of u er zelf iets aan kunt doen of toch een afspraak met de huisarts moet maken. 

Kiesbeter.nl is betrouwbare website vanuit de overheid. Op deze website kunt u een overzicht vinden met websites die beoordeeld zijn op onafhankelijkheid en betrouwbaarheid. Het overzicht is opgedeeld in verschillende categorieën waardoor u gericht op zoek kunt gaan naar informatie. Denk daarbij aan aandoeningen en medicijnen, erfelijkheid, hulpmiddelen, ouderen en mantelzorgers en wonen.  

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.