Terug home Informatie & inspiratie Actueel Wat vinden bewoners belangrijk in de verpleeghuiszorg?

Wat vinden bewoners belangrijk in de verpleeghuiszorg?

Geschreven op donderdag 07 februari 2019

Bewoners van verpleeghuizen geven de verpleeghuiszorg gemiddeld een cijfer van 7,9. Wat heeft nu de meeste invloed op dit cijfer? ZorgkaartNederland analyseerde de feedback. In dit blog gaan we in op de conclusies. Misschien inspireert het u om zelf na te denken over wat u belangrijk vindt als u op zoek gaat naar een woning in een verpleeghuis.

Persoonlijke aandacht

Naast het feit dat de basis van de zorg in orde moet zijn, staat op nummer één persoonlijke aandacht van medewerkers. Het is misschien niet verrassend, maar ontzettend belangrijk voor bewoners. Medewerkers die oprecht luisteren en aandacht hebben, inspelen op individuele behoeften en aansluiten bij wensen, bepaalt namelijk of bewoners het leven in een verpleeghuis als prettig ervaren.

Eigen regie: zelf keuzes maken

Op de tweede plek staat het houden van regie. Bewoners willen niet dat alles voor hen wordt bepaald, maar willen zelf keuzes kunnen maken. Zo vinden ze het fijn om zelf te bepalen wat en wanneer ze eten, wanneer ze opstaan en weer naar bed gaan en wanneer ze hulp krijgen bij het douchen of wassen. Hier komt de cruciale rol van de medewerker weer terug. Door het gesprek aan te gaan over wensen en behoeften, maakt de medewerker het verschil voor de bewoner.

Zaken die het verschil maken

Daarnaast blijkt uit de analyse van de tien best scorende verpleeg- en verzorgingshuizen dat een aantal zaken ook het verschil voor een bewoner kunnen maken. De meest genoemde zaken bij de best scorende verpleeghuizen zijn (los van persoonlijke aandacht en eigen regie):

  • Passende en variërende activiteiten;
  • Goede sfeer;
  • Bewoner staat centraal;
  • Goede informatie;
  • Schoon;
  • Kleinschalig.

Op zoek naar een verpleeghuis

Gaat u op zoek naar een verpleeghuis? Bekijk dan de waardering op ZorgkaartNederland en weet dat een hoge waardering vaak tot stand komt doordat de bewoners veel persoonlijke aandacht ervaren en er ruimte is om eigen keuzes te maken. Op Woonz.nl kunnen aanbieders van zorgwoningen hun waardering op zorgkaart laten zien.

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.