Het Grote Genieten
“Hoeveel jaar moet u nog? “. Als ik u die vraag zo stel, antwoorden zestigers vaak: nog twee, drie of vier jaar. Voor de goede orde: ik heb het over uw oude dag. De dag dat u met pensioen gaat en stopt met werken. De periode na het werkzame leven wordt vaak aangemerkt als het ‘Grote Genieten’. U heeft meer vrije tijd en over het algemeen ook de middelen om daar optimaal van te kunnen genieten. Niets hoeft en niets moet. De tijd is aan u.
Vervelende kant van ouder worden
U wordt ouder en aan ouder worden zit ook een vervelende kant. Het lijf doet het niet meer zoals vroeger, ouder worden gaat niet zonder slag of stoot. Het kan moeilijk worden om thuis nog prettig te bewegen en leven. Het liefst blijven we allemaal zo lang mogelijk thuis wonen. Het is goed om er bij stil te staan dat uw woonwensen met de jaren kunnen veranderen.
Beperk de kans op ongelukken
In mijn werk als mantelzorgmakelaar kom ik in contact met allerlei mensen met vragen op het gebied van zorg. Vaak zit er ook een woonvraagstuk achter. Zorg inkopen is één ding. Net zo belangrijk is het vraagstuk is: hoe veilig is het om thuis te blijven wonen? Hoe zorg ik ervoor dat de kans op ongelukken zo klein mogelijk is. Uiteraard help ik deze inventarisatie te maken. Zodat u comfortabel en veilig in huis kunt leven en bewegen.
"Zijn tegelvloeren niet te glad? Zijn de drempels niet te hoog? Leeft u gelijkvloers of is er bijvoorbeeld een traplift nodig?" - Kalinka Kester, Mantelzorg makelaar
Hulp en advies bij verhuizen
Misschien komt u tot de conclusie dat uw huidige woning niet meer voldoet, dat verbouwen te ingrijpend is en dat verhuizen op termijn een betere optie is. Deze mensen begeleid ik naar een nieuwe woonomgeving. In de praktijk zijn de belangrijkste redenen voor senioren om te verhuizen: de gezondheid laat het niet meer toe om in de huidige woning te blijven wonen, het gemak van een kleinere en vaak gelijkvloerse woning en de nabijheid van familie, vrienden en kennissen.
Nu oriënteren op de mogelijkheden
De Consumentenbond heeft er een mooi boekje over uitgegeven: “Prettig blijven wonen”. Het staat vol met tips en geeft u een mooie leidraad. Het is handig om er nu alvast over na te denken over wat de mogelijkheden kunnen zijn om tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis te kunnen wonen en wat u hiervoor kunt regelen.
Wie betaalt de onafhankelijke mantelzorgmakelaar?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor vergoeding van de kosten die u voor een mantelzorgmakelaar maakt.
- Via de zorgverzekeraar: Een groeiend aantal zorgverzekeraars vergoedt de kosten van een mantelzorgmakelaar vanuit de aanvullende verzekering. Zowel u als mantelzorger als de zorgvrager kunnen hier een beroep op doen. Via deze link krijgt u een overzicht van de actuele vergoedingen per verzekeraar (Vergoedingenoverzicht mantelzorgmakelaar).
- Via de werkgever: Steeds meer bedrijven maken gebruik van de mantelzorgmakelaar ter ondersteuning van hun werknemers en hebben hier budget voor beschikbaar gesteld. Ik adviseer om bij uw werkgever naar de mogelijkheden te informeren.
- Via de Gemeente: Sommige gemeentes bieden de mantelzorgmakelaar aan om op die manier het overheidsbeleid ten aanzien van ondersteuning van mantelzorgers uit te voeren. Of dit ook voor uw gemeente geldt kunt u navragen bij het Wmo-loket.
- Via het Persoonsgebonden Budget: Heeft u een Persoonsgebonden budget (pgb) met vrij besteedbaar bedrag? Dan kunt u de kosten vanuit dit budget betalen.
Er zijn landelijk zo’n 100 mantelzorgmakelaars. Dus altijd wel eentje bij u in de buurt!