Terug home Informatie & inspiratie Actueel Het mooie van muziektherapie

Het mooie van muziektherapie

Geschreven op donderdag 03 september 2020

Bij woonzorglocatie Holland in Baarn werkt Sarah sinds kort als Coördinator Welzijn. De ideale functie om haar kennis en ervaring als muzikant én muziektherapeute toe te passen.

Door: Domus Magnus

Naast haar functie bij zorgvilla Holland volgt Sarah namelijk de deeltijdopleiding Vaktherapie aan de Hogeschool Utrecht. Sarah: ”Ik zit nu in mijn derde jaar. Als vaktherapeut zet je een kunstvorm in om mensen te helpen met bijvoorbeeld angststoornissen, autisme of gedragsproblemen. Je biedt een actieve en fysieke vorm van therapie, waarbij mensen hun gevoelens kunnen uiten via muziek, drama of beeldende vorming. En in mijn geval is dat muziek. Deze therapie is dus vooral voor mensen die verbaal niet (meer) sterk zijn en bij neurologische aandoeningen. Dat muziek goed werkt op het brein en het spraakvermogen bevordert, is wetenschappelijk onderbouwd. En heb ik zelf ook ondervonden in de praktijk.”

Individuele muzieksessies

Een mooi voorbeeld zijn de individuele muzieksessies die Sarah voor een aantal bewoners organiseerde. “Onder andere met een mevrouw van 84 jaar met de diagnose Alzheimer. Samen met haar zoon hebben we, volgens het Music & Memory concept, een persoonlijke muzieklijst voor mevrouw samengesteld die ik gebruik tijdens de sessies. Ik ben Duitse liedjes uit haar kindertijd gaan instuderen en heb deze een aantal keren samen met haar gezongen met gitaar- of pianobegeleiding. Haar zoons zijn er een aantal keren bij geweest en hebben ook meegezongen. Opeens begon mevrouw honderduit te kletsen, gaf ze haar zoon weer moederlijke adviezen, vertelde ze van alles over haar jeugd, haar ouders, de oorlog, haar kindertijd en kon ze opeens alle namen van haar kinderen en kleinkinderen weer opnoemen. Ze wilde uit haar rolstoel opstaan, sloeg kruisjes op onze voorhoofden en pakte onze handen stevig beet.”

Ontroerende momenten

“Ook al weet ik dat het wetenschappelijk bewezen is dat herkenbare muziek bepaalde delen in de hersenen activeert, om dit echt mee te maken kan ik bijna niet omschrijven in woorden. Het zorgde voor veel ontroering, bij zowel haar zoon als bij mijzelf. De kracht van muziek is onbeschrijflijk. Muziek kan iemand weer “tot leven brengen” of in beweging brengen, vooral een persoon met een vorm van dementie. Maar hetgeen dat mij altijd ontroert, is dat muziek de ware persoon weer laat zien, en familieleden weer even een ‘stukje’ van hun geliefde mogen ervaren.”

Wilt u meer weten over de muzikale activiteiten bij de woonzorglocaties van Domus Magnus? Klik dan hier of kijkt u dan gerust eens op de website: www.domusmagnus.com.

Gastblogger

Dit artikel is geschreven door een gastblogger van Woonz.nl.