Terug home Informatie & inspiratie Actueel Muziek verdient een plek in de zorg

Muziek verdient een plek in de zorg

Geschreven op donderdag 10 januari 2019

Het prachtige geluid van een viool uit een ziekenhuiskamer: de melodie brengt rust en ontspanning. Het komt soms voor dat ook mensen die niet meer goed kunnen praten of afgesloten lijken de songtekst toch foutloos meezingen!

Herinneringen

Muziek heeft zoveel voordelen dat het een plek verdient in de zorg. Mensen voelen zich beter, worden er gelukkiger van en het brengt herinneringen terug: ook u kent vast wel een nummer dat u terugbrengt naar de tienerjaren! Miracles of Music maakt zich sterk voor meer muziek in de zorg. Ze willen zoveel mogelijk mensen de kracht van muziektherapie laten ervaren en hen zelf muziek in laten zetten. Want waar woorden tekortschieten, spreekt muziek…

Muziek helpt genezen

Muziek is goed voor iedereen: voor het humeur, het brein en de gezondheid. Voor mensen die moeite hebben met interactie of het uiten van gevoelens of expressie, kan muziek goed werken als therapeutisch middel. Vaak bloeien mensen op als ze in aanraking komen met muziek: het geeft de mogelijkheid om rust te vinden en trauma’s te verwerken. Een prachtig voorbeeld is de 30-jarige Jan die verstandelijk beperkt is. Het verlies van zijn vader heeft hem zwaar geraakt en hij vindt het lastig om zichzelf te uiten. Maar dankzij muziek heeft hij het verlies op een ontroerende wijze draaglijk kunnen maken.

Jan die muziek maakt met gitaar

Zelf aan de slag met muziektherapie

Iedereen heeft baat bij muziektherapie, zo ook mantelzorgers en professionele hulpverleners. Muziek zorgt ervoor dat de rust terugkeert waardoor de zorgdruk wordt verlicht. Daarom is er met deze insteek samen met muziektherapeuten een laagdrempelig educatief programma ontwikkeld: Miracles of Music Meetings. Er wordt onder andere een presentatie gegeven over het geheim en de kracht van muziek en er worden handvatten aangereikt om zelf met muziektherapie aan de slag te gaan. Miracles of Music wilt op deze manier mensen bij elkaar brengen, meer begrip voor elkaar kweken, even terug naar die mooie jeugdherinnering of eenzaamheid verminderen. Bent u benieuwd naar de meetings? Op de website vindt u meer informatie!

Over Miracles of Music

Het project is een initiatief van muziektherapeut Evelien Mescher, Prof. Dr. Erik Scherder (VU) en Pim Giel in opdracht van Stichting Happy Motion. Naast de meetings wordt ook een film uitgebracht over de effecten van muziektherapie en is er de landelijke show met theatercolleges en muziek. De film is verkrijgbaar in de webshop van Stichting Happy Motion en Miracles of Music.

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.