Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Mantelzorgwoning in het groen

Geschreven op donderdag 17 juni 2021 door Gastblogger

Heb je wel eens gehoord van Tiny Houses? Deze woningsoort lijkt erg op de mantelzorgwoning. Vaak zijn ze van hout en worden vooraf gefabriceerd in een grote timmerfabriek. Daarnaast zijn ze gemakkelijk aan te passen aan de omgeving.

Bovenstaande trok Wim G. Kromwijk, directeur LaCoTA, zijn aandacht, omdat de woonvariant interessant is voor mensen die “anders en actief” willen wonen. Wat ook opvalt is dat tiny houses gemakkelijk zijn in te passen in het groene buitengebied. Dat bracht Kromwijk terug naar de oorsprong van LaCoTA: “vitaliseren van het wonen op het platteland en van historische boerderijen in het bijzonder”. Een kleine woning kan uitstekend een extra wooneenheid opleveren voor een driegeneratie samenlevingsverband. Het gezin met kinderen woont daarbij in de woonboerderij en een zorgbehoevend familielid woont in de kleine mantelzorgwoning.

Waarom een mantelzorgwoning in het groen?

Een mantelzorgwoning is erg interessant voor woonzorgconsumenten of familieleden die de zorg (voor een naaste) zelf willen regelen en inrichten. Met een mantelzorgwoning in het groen vitaliseert men het platteland en worden de mogelijkheden voor het bewoonbaar houden of maken van boerderijen vergroot. Daarnaast kan met moderne, slimme thuistechnologie veel zorgcommunicatie vanuit de mantelzorgwoning vereenvoudigd worden. Neem bijvoorbeeld de beeldbeltechniek; hiermee kan een deel van de zorg ‘persoonlijk’ en op afstand georganiseerd worden. Of met personenalarmering is de veiligheid van thuis wonen te vergroten. Uiteraard is zorg ook thuis te regelen. Het is wel belangrijk je van te voren goed af te vragen of bijvoorbeeld mantelzorgers de verplichtingen kunnen waarmaken. Organiseer daarom tijdig voldoende achterwacht en ook de professionele schil van de zorg.

Mantelzorgwoning aanbieders

Bent u op zoek naar aanbieders van mantelzorgwoningen? Hieronder vind je een lijstje van vijf verschillende aanbieders, die verschillend zijn in hun aanbod.

  • Top Totaal: hier is veel aandacht voor maatwerk en begeleiding bij het plaatsen. Zij hebben al 25 jaar ervaring. Wil je bijvoorbeeld een andere indeling? Dan vertalen zij graag jouw ideeën tot een ontwerp.
  • Alforte: hier wordt ook rekening gehouden met maatwerk en is zowel koop als huur een mogelijkheid.
  • Mantelzorgwoningen: via deze link vind je veel verschillende modellen.
  • Seniorenchalets: duurzame en comfortabele woningen ingedeeld naar jouw behoefte.
  • Boekhome: heeft veel aandacht voor luxe, zonne-energie en is bekend met SchermVan (het LaCoTA platform voor thuistechnologie en zorgcommunicatie).

LaCoTA en Woonz.nl werken sinds dit voorjaar samen om de vindbaarheid van woonlocaties in het groen te vergemakkelijken en daardoor ook de bemiddeling. Klik hier om woningen in het groen te bekijken op Woonz.nl.

 

Blog door Wim G. Kromwijk, directeur LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie)

Woonz nieuwsbrief