Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

De mantelzorgmakelaar helpt koers bepalen

Geschreven op zondag 05 december 2021 door Dominique Jeremias

Bent u mantelzorger? Vindt u het lastig om hulp te vragen? Of wilt u dat wel, maar weet u niet waar u moet beginnen? De mantelzorgmakelaar helpt u binnen uw situatie en zorgt ervoor dat u de koers kunt bepalen.

Mantelzorg sluipt erin

Mantelzorg sluipt er vaak in. Het wordt gezien als vanzelfsprekend. Dat maakt het hulp vragen lastig en daardoor kunnen mantelzorgers overbelast raken. Vaak is men ook onwetend in de mogelijkheden. Want waarom zou u op zoek gaan naar hulp? Het is toch normaal om voor een partner, ouder of kind te zorgen? Dit is een taboe wat nog veel rust op mantelzorg. Maar stel dat de zorg teveel of te ingewikkeld wordt? Of dat degene waarvoor u zorgt eigenlijk niet de zorg krijgt die nodig is? Dan is het belangrijk om toch hulp in te schakelen.

Van iets groots, naar iets kleins en bruikbaars

In Nederland zijn er veel mogelijkheden als het gaat om zorg. Maar juist omdat er zoveel kan, is het niet altijd makkelijk om te bepalen wat de best passende oplossing binnen uw situatie is. De mantelzorgmakelaar is getraind om uw situatie en vraagstuk(ken) te achterhalen. Op deze manier kan hij of zij de juiste en relevante informatie aan u doorspelen. U heeft iets bruikbaars waar u mee aan de slag kunt. Uiteraard kan de mantelzorgmakelaar u ook ontzorgen door alle regeltaken van u over te nemen.

Mantelzorgmakelaar Kalinka Kester

“Als mantelzorgmakelaar kom ik mensen tegen in verschillende situaties met bepaalde vraagstukken. Veelvoorkomende situaties zijn situaties waarin zo snel mogelijk gehandeld moet worden, maar dat men niet weet wat er mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een ouder of partner met dementie die moet spoed moet worden opgenomen in een crisisopvang of een senior die valt en moet revalideren. Als men dan niet weet wat de vervolgstappen zijn of wat ze moeten regelen, komen ze vaak bij mij terecht. Ik bekijk de situatie, zet de mogelijkheden op een rij en vanaf daar wordt de koers bepaald. Doordat ik me bezighoudt met het verzamelen van informatie en al het regelwerk, kunnen zij zich richten op de persoon in kwestie, datgene wat er echt toe doet."

Lastig om hulp te vragen

“Mantelzorg rolt er vaak in en wordt als vanzelfsprekend gezien. Ik merk dan ook dat mensen het erg lastig vinden om hulp te vragen. Ze doen het liefst alles zelf, maar soms is hulp nodig. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om even de zorg over te dragen en zelf op adem te komen; mantelzorgen hoeft niemand alleen te doen. Ook hierin ondersteun ik door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met de werkgever en de mogelijkheden van respijtzorg onder de aandacht te brengen”, vertelt Kalinka Kester.

Vergoeding mantelzorgmakelaar

Soms kunt u een vergoeding krijgen voor de mantelzorgmakelaar. Bijvoorbeeld via uw aanvullende verzekering, vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of als de mantelzorgmakelaar bij uw gemeente werkt. Neem contact op met uw zorgverzekeraar of gemeente en vraag naar de mogelijkheden. 

Woonz nieuwsbrief