Terug home Informatie & inspiratie Actueel De mantelzorgmakelaar: voor als u hulp durft te vragen

De mantelzorgmakelaar: voor als u hulp durft te vragen

Geschreven op donderdag 15 februari 2018

Ziet u zichzelf als mantelzorger?
Durft u aan de bel te trekken als de zorg voor uw naaste u te veel wordt?

In voor en tegenspoed

“In voor-en tegenspoed” dat is credo van echtgenoten die de zorg op zich nemen voor hun partner. De zorg neemt vaak geleidelijk aan toe en wordt geleidelijk aan intensiever. Zoals mevrouw Janssen die voor haar man met dementie zorgt. “In het begin ging het allemaal vanzelf. Ik was diegene die zorgde, dat is zo gegroeid. Het is toch logisch dat ik hem verschoon als hij het niet op tijd redt? In voor-en tegenspoed, zo heb ik het immers beloofd’.

Mevrouw Janssen is niet de enige die er zo over denkt. Mevrouw Janssen is mantelzorger ook al ziet ze dit niet zo. Ze vindt dat ze haar eigen boontjes moet kunnen blijven doppen ook al vergt het haar veel. Op dit moment te veel. Het vergt moed om te bellen en hulp te durven vragen. Voor veel mensen voelt hulp vragen als toegeven dat je het niet meer redt en dat je faalt.

Netwerk in kaart brengen

Aan de andere kant is er ook het feit dat mensen graag wat voor een ander willen doen of betekenen. Alleen weten zij vaak niet wat. Het kan helpen om het netwerk van de mantelzorger in kaart te brengen. Wie kan wat doen? Bijvoorbeeld een buurvrouw die wat boodschappen kan meebrengen als ze zelf naar de winkel gaat, of een neefje die wil rijden en begeleiden naar de fysiotherapeut. Het kan heel fijn zijn om samen inzichtelijk te maken wat uw hulpvragen zijn en wie die mogelijkerwijs zou kunnen invullen. Dit kan informele hulp zijn zoals dit zo mooi heet, dus uw eigen netwerk. Maar dit kan net zo goed professionele hulp zijn. Als mantelzorgmakelaar help ik mantelzorgers bij het opzetten van een netwerk.

Het is belangrijk om tijdig hulp te vragen. Want de mantelzorger moet allereerst goed voor zichzelf zorgen en dan pas voor de ander. Dat is de enige manier om de zorg lang vol te houden.

Durft u hulp te vragen?

Heeft u mijn hulp nodig? Ik help u graag. Klik hier om een afspraak met mij te maken >

Vriendelijke groet,
Kalinka Kester Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Cliëntondersteuner

Interessante links bij dit artikel:

Kalinka Kester

Kalinka is Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Clientondersteuner. Wekelijks deel ik mijn ideeën over vraagstukken die leven bij mantelzorgers in mijn column op Woonz.nl.