Terug home Informatie & inspiratie Actueel Gelezen voor u: mantelzorgers in loondienst bij zorgorganisatie

Gelezen voor u: mantelzorgers in loondienst bij zorgorganisatie

Geschreven op donderdag 09 juli 2020

Al jaren is er sprake van vergrijzing en het oplopende personeelstekort onder zorgverleners. Daarom nemen zorgorganisaties voor het eerst mantelzorgers in loondienst, voor een paar uur per week. Op deze manier spelen ze in op de vergrijzing en het personeelstekort.

In loondienst nemen volgende stap

Familieleden kunnen zich al langer laten inhuren voor bepaalde zorgtaken via een persoonsgebonden budget (pgb). Het in loondienst nemen is een volgende stap. In het nieuwsbericht van de Volkskrant wordt vermeld dat Cicero Zorggroep in zijn verpleeghuislocaties in Zuid-Limburg inmiddels veertien mantelzorgers in dienst heeft. Volgens bestuurder Kina Koster van Cicero Zorggroep komt deze nieuwe trend de zorg ten goede. Volgens haar bloeien bewoners juist op van deze extra aandacht. ‘Dat we hiermee op de goede weg zitten, is in deze coronacrisis voor ons alleen maar duidelijker geworden.’

Kanttekeningen

Het ministerie van Volksgezondheid en belangenvereniging MantelzorgNL hebben hun bedenkingen. Zorgverzekeraars Nederland waarschuwt dat van mantelzorg geen verdienmodel moet worden gemaakt. Het werk van mantelzorgers is van onschatbare waarde, maar is vrijwillig en onbetaald. Ook heeft een mantelzorger een persoonlijke relatie met de zorgvrager. Bij betaalde ondersteuning bestaat de kans dat als de uren op zijn waarvoor wordt betaald, de hulp stopt.

In het artikel vertelt Job van Exel, hoogleraar economie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat als je iets dat mensen al doen gaat betalen, het er juist toe kan leiden dat mantelzorgers ermee stoppen, omdat de intrinsieke motivatie afneemt.

MantelzorgNL staat positief tegenover de financiële maatregelen, maar vindt wel dat het ‘zuiver’ moet worden gehouden door bijvoorbeeld reiskosten te vergoeden.

Wat vindt u van deze nieuwe trend in de zorg? Hoe staat u tegenover de financiële maatregelen voor mantelzorgers?

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.