Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Even op adem komen en genieten van vrije tijd! Neemt u als mantelzorger vakantie?

Geschreven op donderdag 09 juli 2020 door Kalinka Kester

In deze periode van het jaar kijkt iedereen er reikhalzend naar uit: de vakantie! Het idee van even de teugels laten vieren en genieten van andere dingen dan de dagelijkse verplichtingen is een heerlijk idee! Het perspectief van even de batterij opladen is voor iedereen aanlokkelijk maar niet altijd vanzelfsprekend als u voor iemand zorgt.

Juist voor de verzorgers onder ons is het heel belangrijk om hun eigen accu op te laden en opgeladen te houden om overbelasting te voorkomen. Veel mensen weten niet dat er zoiets bestaat als respijtvoorzieningen, bijvoorbeeld in de vorm van opvang buitenshuis, zoals dagopvang, of een verblijf in een logeerhuis of zorghotel. Ook kan er iemand bij de zorgvrager thuiskomen, als deze graag in zijn vertrouwde omgeving blijft.

De respijtzorg kan uitgevoerd worden door een beroepskracht of vrijwilliger. Het kan incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, of structureel, bijvoorbeeld een dagdeel per week of een weekend per maand. Het kan ook gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager waarbij de zorg wordt overgenomen door een zorgprofessional.

Zo sprak ik onlangs een mevrouw die al jaren voor haar man met Parkinson zorgde. Ze was aan het einde van haar latijn. Nu gaat haar man één keer in de twee weken een lang weekend logeren in een respijthuis. Hij vindt het er leuk en zij voelt zich ontlast en heeft echt tijd voor zichzelf. Kortom er zijn vele mogelijkheden en het zijn er meer als menig mantelzorger denkt!

Tijd voor uzelf, wat kost dit mij?

Vervangende zorg is gratis als het om vrijwilligerswerk gaat. Als het door beroepskrachten wordt overgenomen, zijn er wel kosten aan verbonden. Afhankelijk van de zorg die nodig is (indicatie), vergoedt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar de vervangende zorg.

Handige tips:

  1. Kijk eerst of de logeeropvang wordt vergoed door de zorgverzekeraar op de Zorgverzekeringwijzer.nl of op www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mantelzorg

  2. Biedt de zorgverzekeraar geen vergoeding? Dan kunt u misschien terecht bij uw gemeente. De gemeente is vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor vervangende zorg en logeer- en nachtopvang.

  3. Heeft u een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg? Dan kunt u maximaal 156 etmalen per jaar (gemiddeld 2 etmalen per week) aanwenden voor logeren of vakantieopnames. De etmalen mogen worden opgespaard en voor langere (vakantie)periodes worden ingezet.
Woonz nieuwsbrief