Terug home Informatie & inspiratie Actueel Hoe houd je als mantelzorger alle ballen in de lucht?

Hoe houd je als mantelzorger alle ballen in de lucht?

Geschreven op maandag 03 juni 2019

Een maand geleden kwam ik op bezoek bij Susan. Zij is midden 50. Zij werkt als administratief medewerker (24 uur per week) en zorgt voor haar ouders.

Hoe houdt ze de zorg van haar ouders vol?

Haar moeder heeft sinds kort de diagnose Alzheimer en haar vader kwakkelt met zijn gezondheid. Het is nog niet duidelijk wat er met haar vader aan de hand is. De onderzoeken in het ziekenhuis vragen veel van Susan. Zij woont zo’n 35 kilometer van haar ouders vandaan en is enig kind. Zij rijdt voor elk bezoek naar haar ouders om haar vader mee te nemen naar het ziekenhuis.

Susan is ook voor het eerst oma geworden; haar dochter is onlangs bevallen. Ze is verzot op haar kleinzoon. Ze krijgt zoveel energie van dit kleine ventje. Ze heeft met haar dochter afgesproken dat zij één keer per week oppast. Haar week is goed gevuld met werk en zorg. Vaak weet Susan balans te houden, maar ze geeft aan dat het de laatste weken sinds haar vader tobt met zijn gezondheid, ze het moeilijk vindt om alle ballen in de lucht te houden.

De toekomst

Susan maakt zich zorgen over de toekomst. Hoe kan ze dit volhouden als haar moeder verder achteruitgaat en haar vader ook meer zorg vraagt? Ze houdt van haar werk en vindt het fijn om haar werk goed te doen. Ook de collegialiteit en de gezelligheid van haar collega’s is prettig, maar doordat ze nu zoveel zorgen heeft, vindt ze dat ze te kort schiet naar haar werkgever en collega’s. Haar collega’s weten wel dat haar ouders op leeftijd zijn. maar hoeveel zorg ze nu vragen, weten ze niet. Ze is bang om als slechte werknemer gezien te zullen worden.

Knelpunten

In het gesprek met Susan hebben we haar knelpunten in kaart gebracht. Dit zijn de punten waar Susan het meeste last van ervaart bij het combineren van werk en zorgtaken:

  1. Haar werkgever en collega’s weten niet dat ze mantelzorger voor haar hulpbehoevende ouders is;
  2. Susan doet nu alles zelf.

Bespreekbaar maken

Susan wil graag een gesprek met haar werkgever en haar collega’s. Ze geeft aan dat het moeilijk is om continue vrije dagen op te nemen voor de ziekenhuisbezoeken van haar vader. Het knelt voor haar, omdat deze afspraken opgelegd worden vanuit de agenda van de arts in het ziekenhuis. We inventariseren welke taken Susan doet voor haar ouders. Ook praten we over wie welke taken van haar zouden kunnen overnemen. We brengen haar netwerk en die van haar ouders in kaart. De wensen omtrent wonen en zorg voor haar ouders voor nu en de toekomst bespreken we. Ook kijken we naar de regelingen die op haar en haar ouders van toepassing zijn.

Maatwerk

Inmiddels is er een gesprek geweest tussen Susan en haar leidinggevende. Uitkomst van het gesprek is dat haar collega’s ook op de hoogte zijn van de mantelzorgsituatie van Susan. Susan heeft afgesproken om het komend half jaar zorgverlof op te nemen, zodat zij geen extra vrije dagen hoeft aan te spreken om met haar vader naar het ziekenhuis te gaan. Over 4 maanden staat er een evaluatie op het werk gepland.

Meer balans dankzij de buurvrouw

Ook is Susan met haar naaste omgeving in gesprek gegaan. De buurvrouw van haar ouders blijkt net gepensioneerd te zijn en die wil ook diverse ziekenhuisbezoeken overnemen van Susan. Susan heeft samen met haar moeder diverse dagbestedingsplekken bezocht en wil graag starten met één keer per week een middag naar de dagbesteding in het dorp waar ze dan bloemschikken.

Susan ervaart nu meer balans, doordat zij niet alleen alle ballen in de lucht hoeft te houden.  Door het in kaart brengen van haar situatie en wat de mogelijkheden zijn, heeft Susan duidelijkheid gekregen en het heeft haar richting gegeven hoe en wanneer zij hulp kan vragen. Misschien loopt u ook wel tegen de uitdagingen op van de combinatie tussen werk en zorg? Omdat elke situatie en de ervaren knelpunten per persoon kunnen verschillen, is de oplossing niet standaard. Vaak is er een combinatie van oplossingen nodig.

 

Een mantelzorgmakelaar kan u helpen om inzicht en overzicht te krijgen in uw mogelijkheden voor zorg die aansluiten bij uw wensen en behoeften. Heeft u hulp nodig of advies? Laat het mij weten! Ik help u graag.

Met vriendelijke groet,

Kalinka Kester

Mantelzorgmakelaar MetzorgOntzorgen.nl

Contactaanvraag mantelzorgmakelaar

  • Stel hieronder uw vraag aan de mantelzorgmakelaar. Wilt u liever telefonisch contact dan kunt u de mantelzorgmakelaar bereiken op het volgende nummer: 085-0517933.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kalinka Kester

Kalinka is Mantelzorgmakelaar – Onafhankelijk Clientondersteuner. Wekelijks deel ik mijn ideeën over vraagstukken die leven bij mantelzorgers in mijn column op Woonz.nl.