Terug home Informatie & inspiratie Actueel Hoe zit het met bewoners en contact houden, bezichtigen en verhuizen tijdens de coronacrisis?

Hoe zit het met bewoners en contact houden, bezichtigen en verhuizen tijdens de coronacrisis?

Geschreven op donderdag 07 mei 2020

De coronacrisis heeft een grote invloed op wonen en zorg voor senioren. Want kunt u nog steeds woningen bezichtigen? Of verhuizen? En als u bent verhuisd, hoe zit het dan met bezoek? Wij stelden daarom een drietal vragen aan onze partners:

1. Welke creatieve oplossingen zijn er bedacht om bewoners contact te laten houden met naasten?
2. Hoe zit het met bezichtigen van woningen?
3. Is het mogelijk om in deze tijd te verhuizen naar een woonlocatie?

Hoe houden bewoners contact met hun naasten?

Voor de meeste woon(zorg)locaties geldt dat er geen bezoek mag langskomen. Vaak bestaan woon(zorg)locaties uit verschillende afdelingen. Als er geen besmettingen zijn, kunnen bewoners vrij rondlopen over de hele woonlocatie. Mocht er een besmetting zijn dan wordt in de eerste instantie alleen de afdeling van de betreffende bewoner gesloten.

Activiteiten

De meeste activiteiten op de woonlocaties zelf gaan door. Uiteraard met gepaste afstand en in kleinere groepen. Zo leest een vrijwilliger van Het Hendrickszhuys (woonzorglocatie van Domus Magnus) tweewekelijks voor via Skype. Ondanks de afstand genieten bewoners daar erg van. Ook zijn de (binnen)tuinen erg populair; men kan eenvoudig afstand houden en het weer wordt steeds mooier. Het is belangrijk dat bewoners weinig of niets merken van de situatie. Leuke tip die we ontvingen van onze partner Zorggroep Oldael: blijf leuke cadeautjes opsturen voor bewoners voor de tijdverdrijf. Denk hierbij aan boeken, tijdschriften, puzzels etc. Ook zonder internet kunnen bewoners zich vermaken!

Contact

De eerste oplossing om het contact te blijven houden was bellen en/of beeldbellen met naasten. Nu komen er steeds meer alternatieven zoals de kletskamer. Hierbij zit de bewoner achter het glas en kan hij of zij toch de naaste zien aan de andere kant van het raam. Door middel van verschillende middelen, zoals de intercom kunnen toch nog hele gesprekken worden gevoerd. Dit gebeurt op afspraak. Ondanks dat bewoners hun naasten niet kunnen aanraken, is dit toch wat persoonlijker dan alleen het (beeld)bellen.

Bezichtigingen en verhuizingen

De maatregelen die woon(zorg)organisaties hebben genomen op het gebied van bezichtigen en verhuizen, is verschillend. Als u interesse heeft in een woning, is het dus goed om direct contact opnemen met de aanbieder, zodat u zeker weet waar u aan toe bent.

Bij sommige woon(zorg)organisaties gaan bezichtigingen en verhuizingen niet door. Wel wordt er bijvoorbeeld een lijst met namen en contactgegevens bijgehouden. Zodra de coronacrisis voorbij is dan wordt er contact opgenomen met de geïnteresseerden.

Bij andere woon(zorg)organisaties gaan de bezichtigingen en verhuizingen gewoon door uiteraard met maatregelen als 1.5 meter afstand, bezichtigingen middels beeldbellen of op afspraak en nieuwe bewoners die getest worden op het virus voordat ze intrekken in hun nieuwe stekkie.

Corona maatregelen op Woonz.nl: bezichtigen en verhuizen

Afgelopen tijd is Woonz.nl hard bezig geweest om te kijken op welke manieren we u een overzicht kunnen geven, zodat u weet of het wel of niet mogelijk is om te bezichtigen en verhuizen. Als u naar het overzicht van woningen op Woonz.nl gaat, ziet u aan uw linkerkant een menu met filters. Hier hebben we de filter “Corona maatregelen” aan toegevoegd. Als u op de filter klikt, krijgt u meteen een overzicht van woningen waar bezichtigen bijvoorbeeld wel of niet mogelijk is. Handig voor tijdens uw zoektocht!

 

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.