Terug home Informatie & inspiratie Actueel Kunst en cultuur: gedigitaliseerde collecties, virtuele rondleidingen, zelf aan de slag en meer!

Kunst en cultuur: gedigitaliseerde collecties, virtuele rondleidingen, zelf aan de slag en meer!

Geschreven op dinsdag 19 mei 2020

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de culturele en creatieve sector. Musea zijn gesloten, theatervoorstellingen gaan niet door… Gelukkig vinden een hoop organisaties hun weg online: van gedigitaliseerde collecties tot virtuele rondleidingen en leuke doe-het-zelf acties. Lees er meer over.

Inhoudsopgave

  1. Muziek, concerten & podcasts
  2. Theaters
  3. Musea
  4. Lezen & luisteren
  5. Doe-het-zelf-activiteiten

Muziek, concerten & podcasts

[Nieuw] Radio Nostalgie

Op zoek naar een nieuwe radiozender? Wellicht is Radio Nostalgie een leuke zender. Zij zenden non-stop de beste muziek uit de periode van de jaren zestig tot nu toe. Klik hier om naar de radiozender te luisteren >

[Nieuw] TivoliVredenburg: Live

Bent u een concertenliefhebber? Dan heeft TivoliVredenburg de perfecte manier om uw concertloze dagen door te komen. Op de website vindt u namelijk concertregistraties, akoestische sessies, televisie-uitzendingen en heel veel meer om naar te kijken. Benieuwd wat er voor u klaarstaat? Klik hier >

Het Concertgebouw

Nu alle voorstellingen in het Concertgebouw zijn afgelast, vindt u onder andere leuke interviews en concerten online. Zo kunt u genieten van Concertgebouw Sessions, gratis concerten in uw woonkamer en nog veel meer. Klik hier voor een overzicht >

Podcasts luisteren

Bent u radioliefhebber? Dan vindt u wellicht podcasts ook wel leuk! Een podcast is eigenlijk een soort radioprogramma waar u naar kunt luisteren, waar en wanneer u maar wilt. Ook is het vaak gratis en zonder reclame. Een podcast gaat vaak over een specifiek onderwerp, zoals Podcast Mangiere! over koken, eten en het culinaire leven. Ook hebben radiozenders als NPO Radio 1 en VPRO eigen podcasts. Luistert u al naar podcasts?

Theaters

[Nieuw] Nederlands Dans Theater: complete balletten online

Het Nederlands Dans Theater is ook druk bezig met digitale alternatieven om u kunst te blijven aanbieden. Eén van de voorbeelden is NDTV, een gratis streaming-serie van NDT-balletten waarop stukken te zien zijn van bekende choreografen. Iedere week wordt er een nieuwe video gelanceerd die vervolgens slechts één week te zien is. Een ander voorbeeld is Switch Streams waarbij u kunt genieten van een avondvullende voorstelling via Zoom die live wordt uitgezonden op de Facebookpagina van het Nederlands Dans Theater.

Donderdag verwonderdag bij Rijswijkse Schouwburg

Iedere donderdag geniet u vanaf de bank naar een (nieuwe) theatervoorstelling. Zo zijn “Liefdesverklaring (voor altijd)” en “De Grote Drie” zijn al voorbij gekomen. Als u wilt genieten van leuke theatervoorstellingen dan is het zeker een aanrader om de Facebookpagina van de Rijswijkse Schouwburg in de gaten te houden.

Musea

[Nieuw] Thuismuseum: kijken, kijken, niet lopen

In korte video’s nemen cultuurvloggers u mee tijdens een online rondleiding. Uiteraard niet alleen over de lege gangen, maar ook langs de prachtige werken die niemand nu te zien krijgt. De rondleidingen bekijkt u via dit linkje. Veel kijkplezier!

Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag heeft verschillende online activiteiten te bieden. Zo kunt u iedere woensdag om 14.00 uur meekijken via de online tours die zij geven, lichten zij iedere dag een bijzonder topstuk uit en kunt u via de app luisteren naar de verhalen rondom de collectie. Genoeg plezier dus! Klik hier voor alle activiteiten >

Gedigitaliseerde collecties en tentoonstellingen

Bent u een kunstliefhebber? Dan hebben wij goed nieuws voor u: veel musea en galeries hebben hun collecties online toegankelijk gemaakt. En dat betekent dat u vanaf uw stoel kunt kijken naar de verschillende collecties en tentoonstellingen. Wat fijn! Op deze manier wordt kunst alsnog dichtbij het publiek gebracht. Bekijk hieronder bekende musea die hun verzameling hebben gedigitaliseerd:

British Museum: een interactieve tijdlijn

Zoals u weet zijn er een hoop collecties online te zien. Maar het British Museum pakt het een stuk speelser aan. Zij presenteren online namelijk een interactieve tijdlijn met daarop objecten uit de collectie. Al vliegend door de tijd kunt u verschillende werken aanklikken én luisteren naar uitleg. Dus heeft u interesse in een specifiek object? Dan is dit zeker een leuke manier om meer te weten te komen!

Rondstruinen tijdens virtuele rondleidingen

Daarnaast zijn er ook een aantal musea die al langer bezig zijn met hun digitale ontsluiting. Zij hebben eigen virtuele rondleidingen gemaakt. Een voorbeeld hiervan is The Frick Collection (New York). U vindt hier beroemde schilderen van Titiaan, Rembrandt, El Greco en Renoir. Ook kunt u online rondstruinen door de Eregalerij van het Rijksmuseum. Laat de audiotours u meevoeren naar de fijnste details en beleef de Nachtwacht! Een andere bijzondere virtuele rondleiding die we graag in het zonnetje zetten, is die van de Musei Vaticani. Hier heeft u de Sixtijnse Kapel helemaal voor uzelf!

Lezen & luisteren

De ThuisBieb app

Met de ThuisBieb app kunt u genieten van 100 gratis e-books, voor zowel kinderen als volwassenen. Leuk om via bijvoorbeeld beeldbellen toch voor te lezen aan uw kleinkinderen. De ThuisBieb is in ieder geval tot en met 10 mei beschikbaar en gratis. Ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek. Klik hier om de app te downloaden >

Dagelijks één verhaal uit Boccaccio’s Decamerone

Als u geïnteresseerd bent in de Decamerone dan is dit zeker iets leuks om te volgen. Acteurs uit het Nederlandse theater lezen dagelijks één verhaal uit Boccaccio’s Decamerone. Iedere dag om 20.00 kunt u een nieuwe episode bekijken. De Decamerone is een verzameling van 100 verhalen die de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio schreef.

Ziet u zelfs iets leuks voorbijkomen op het gebied van kunst en cultuur? Schroom dan niet om het te delen met ons. Hoe meer online initiatieven op een rij, hoe beter!

Doe-het-zelf-activiteiten

Kunst & Cultuur: online activiteiten op een rij

Bent u op zoek naar een leuke culturele uitdaging voor thuis? Dan is het zeker waard om een kijkje te nemen op de website van Kunst & Cultuur. Zij hebben namelijk per kunstdiscipline leuke activiteiten op een rijt gezet; van muziek tot dans, van theater tot beeld, van muziek tot literatuur en meer…

Doe mee met de opdrachten van Groninger Museum

Vindt u het leuk om creatief bezig te zijn? Dan is het een goede tip om het Groninger Museum te volgen: zij nodigen u namelijk uit om mee te doen met leuke doe-opdrachten. Iedere week krijgt u een nieuwe creatieve missie! Klik hier voor meer informatie >

De Pont museum in Tilburg

De Pont in Tilburg doet ook een hoop online. Via verschillende social media-kanalen belichten ze iedere dag een werk uit de vaste collectie. Daarnaast zijn ze ook begonnen met #DoeHetLekkerZelf. Hiermee hopen ze jong en oud iedere zaterdag online te stimuleren om lekker zelf aan de slag te gaan naar aanleiding van één van hun kunstwerken. De eerste opdracht:  maak een portret van je huisdier. Super leuk! Vindt u het leuk om creatief bezig te zijn? Houd dan zeker de Facebook-pagina van De Pont in de gaten.

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.