Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Heb ik als mantelzorger wel een keuze?

Geschreven op vrijdag 17 januari 2020 door Kalinka Kester

“Mijn buurvrouw kwam ten val. Tijdens en na haar ziekenhuisbezoek heb ik haar hondje Russel uitgelaten. Maar al snel bleef ik ook koffiedrinken. Ook wat opruimen en een klusje doen en soms een boodschap. Nu ben ik er elke doordeweekse dag van 9 uur tot 12 uur. Het is zo’n lieve vrouw maar soms wordt het me ook wat veel.”

Mantelzorger zijn

Zorgen voor een familielid, vriend of buur is meestal iets dat u doet omdat het zo hoort of omdat het zo gegroeid is. Mantelzorg levert voldoening op en dankbaarheid maar ook vermoeidheid en kopzorgen. Veelal 50-plussers die mantelzorger zijn, zorgen op de eerste plaats voor hun partner, en (schoon)ouders maar ook voor vrienden, buren en andere familieleden zoals broers en zussen of tantes en ooms.

Heb ik wel een keuze?

Ons zorgstelsel steunt in grote mate op de zelfredzaamheid van zorgbehoevenden en de steun vanuit hun netwerk, mantelzorgers en vrijwilligers. Mag de overheid u verplichten om te zorgen voor een ander? De overheid mag het u wel vragen om bijvoorbeeld te helpen met huishoudelijke klusjes, maar mag het u niet verplichten. U bepaalt altijd zelf of u dat wel of niet wilt.

Checklist mantelzorger

Het is belangrijk dat de zorgvragers en de mantelzorgers de keuzemogelijkheden die zij hebben, kennen. En ze moeten keuzes (kunnen) maken. Zodat zij voor zorg/ondersteuning kunnen kiezen die aansluit bij hun wensen en behoeften. Vragen die mantelzorgers moeten beantwoorden zijn:

  1. Wat is voor mij belangrijk?
  2. Welke taken passen bij mij?
  3. Welke zorg/ondersteuning is benodigd?
  4. Wie is er nu betrokken bij de zorgvrager?
  5. Wat kan ik dat als mantelzorger leveren en/of is het ook belangrijk om professionele zorg en ondersteuning te betrekken? Of zijn er ook andere mantelzorgers betrokken of kunnen die betrokken worden?
  6. Hoe kan ik als mantelzorger de zorg/ondersteuning goed volhouden?
  7. Welke leveringsvorm van zorg/ondersteuning is dan passend?
  8. Hoe wordt de zorg bekostigd?

Hiervoor heeft u als mantelzorger én ook de zorgvrager passende keuze-informatie of -ondersteuning nodig. Wilt u meer weten over mantelzorg? Klik hier voor meer informatie >

Woonz nieuwsbrief