Terug home Informatie & inspiratie Actueel Thuis door het coronavirus? Ontdek initiatieven, entertainment en meer…

Thuis door het coronavirus? Ontdek initiatieven, entertainment en meer…

Geschreven op zaterdag 23 mei 2020

Vanwege het coronavirus zitten we allemaal thuis. Een grote groep senioren komt hierdoor niet meer buiten. Gelukkig zijn er een hoop mooie initiatieven (ontstaan). Iedere week zullen we dit artikel vernieuwen, zodat u op de hoogte bent van de nieuwste initiatieven!

Inhoudsopgave

Bent u op zoek naar bepaalde soorten initiatieven of entertainment? Klik dan hieronder meteen op één van de onderwerpen, zodat u daar direct terecht komt:

 1. Platformen voor als u hulp nodig heeft
 2. Dagelijks entertainment
 3. Speciale telefoonlijnen
 4. In beweging blijven
 5. Kunst & cultuur

1. Platformen voor als u hulp nodig heeft

Niet iedereen kan naar buiten en niet iedereen heeft een goede vriend of familielid in de buurt wonen. Maar wat doet u als u boodschappen nodig heeft? Er zijn een hoop initiatieven die vraag en aanbod bij elkaar brengen:

 • [Nieuw] Vraagelkaar: kunt u tijdens de coronacrisis hulp gebruiken? Of wilt u iets voor een ander doen in deze tijd? De inspiratiecoaches van Vraagelkaar zoeken samen met u naar een buurtgenoot waarmee u gezellig kunt kletsen aan de telefoon en waarmee u straks lekker kunt genieten van een kop koffie of wandeling. Ook is het mogelijk om Vraagelkaar te bellen op 088 – 78 78 901.
 • SeniorWeb: bijna iedereen gebruikt het internet om in contact te blijven met anderen. Heeft u hulp nodig? Dan kunt u terecht bij SeniorWeb.  Hier vindt u handige stap-voor-stapuitleg over praktische zaken, als contact onderhouden via WhatsApp en online boodschappen doen.
 • Coronahulp door NLvoorelkaar: via het platform coronahulp brengen zij vraag en aanbod samen. Of het nu gaat om boodschappenhulp, dagelijks een belletje of het wegbrengen van afval: iedereen kan een oproep plaatsen of reageren.
 • Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor een lekkere, verse en met liefde bereide warme maaltijd. U kunt een buurtgenoot zoeken of anderen helpen met maaltijden en/of boodschappen.
 • Nietalleen.nl is een speciaal platform vanuit kerken en organisaties voor het bijeenbrengen van hulp en hulpvragen.

2. Dagelijks entertainment

[Nieuw] Gratis kamerplantcursus van Intratuin

Zin om de natuur in huis te halen, maar geen verstand van planten? Volg dan de online kamerplantcursus van Intratuin. U leert binnen 6 lessen alles over snoeien, stekken en verpotten! Volg de cursus >

[Nieuw] Thuisuitjes

Een leuke website met activiteiten om thuis te doen is Thuis Uitjes. U vindt een overzicht aan activiteiten, waardoor u het thuis extra leuk maakt en u zelf beslist wat u vandaag gaat doen. Van uitgebreid koken en bakken tot knutselen, van opruimen en geld verdienen met uw ‘troep’ tot het kijken van leuke films. Er is voor ieder wat wils. Bekijk het overzicht hier >

Daarnaast is het ook mogelijk om iedere week de gratis thuisuitjes gids te ontvangen. Er valt namelijk nog zoveel nieuws te ontdekken. Daarom worden de leukste uitstapjes gratis bij u thuis gebracht. Inschrijven? Klik hier >

Podcasts luisteren

Als u graag naar de radio luistert, dan zijn podcasts misschien ook iets voor u. Het is een soort radioprogramma waar u naar kunt luisteren, waar en wanneer u maar wilt en vaak gratis en zonder reclame. Zo zijn sommige radioprogramma’s ook als podcast te vinden en zijn er zelf speciale podcasts die niet op de radio komen. Dat zijn bijvoorbeeld luisterverhalen, achtergrondverhalen of sportprogramma’s. Voorbeelden van podcasts zijn de podcasts van NPO Radio 1, Podcast Mangiare! over koken, eten en het culinaire leven en VPRO podcasts. Luistert u al naar podcasts? Zo ja, welke?

Digitale bordspellen

Een spelletjesavond houden met (klein)kinderen? Ook dat kan tegenwoordig online. Op deze manier houdt u afstand van elkaar, maar bent u toch in contact. Er zijn een hoop bordspellen die digitaal gespeeld kunnen worden. Klik hier voor een overzicht >

Wij & corona

Geïnspireerd raken? Dan is het leuk om de verhalen van Nederlandse senioren te lezen op wijencorona.nl. Op dit podium doen senioren hun verhaal om te inspireren; hoe beleven zij de coronacrisis? Hoe is hun leven veranderd? Wat geeft hen hoop en troost? En hoe brengen zij de dag door? Al dit soort verhalen vindt u op dat podium. Ook is het mogelijk om uw eigen verhaal in te dienen. Hoort zegt het voort! Klik hier om de verhalen te lezen of uw eigen verhaal in te sturen >

Gouwe Ouwe optredens

De muzikanten van Stichting De Tijdmachine treden normaliter op in verpleeg- en buurthuizen met hun gezellige Gouwe Ouwe optredens. Uiteraard zitten ze met smart te wachten tot dit weer kan. Maar tot die treden ze online op: u kunt iedere dag genieten van een live optreden tussen 14.00 en 14.45 uur via deze Facebookpagina. Geniet van de Gouwe Ouwe optredens!

Nationale thuisbingo

Wist u dat u tot 28 april iedere doordeweekse dag mee kan doen aan bingo via internet? U speelt mee vanuit uw eigen huiskamer voor leuke prijzen. Iedere maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 14.00 uur kunt u meedoen. Ook goed om te weten: u speelt gratis mee en 28 april wordt er afgesloten met een grootse finale! Wilt u mee doen? Klik hier om u aan te melden >

3. Speciale telefoonlijnen

Heeft u vragen omtrent het coronavirus? Of gewoon even behoefte aan een praatje? Er zijn verschillende telefoonlijnen (geopend) waar u naartoe kunt bellen:

 • In je Uppie aan de Lijn: lijkt het u leuk om mee te doen aan een groepstelefoongesprek? Dan is in je Uppie aan de Lijn wellicht iets voor u! U kiest zelf bij welke thema’s u wilt aanhaken. Bekijk hier de thema’s > 
 • SeniorWeb: heeft u computervragen? Dan kunt u, tijdelijk gratis, op doordeweekse dagen tussen 09.00 en 12.00 uur contact opnemen met de SeniorWeb-vrijwilligers via 0800 – 0506.
 • De Luisterlijn is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar via 0900 – 17 67.
 • De ANBO heeft speciaal een telefoonlijn opgezet. U kunt 7 dagen per week van 09.00 uur tot 21.00 uur bellen. (0348 – 46 66 66)
 • Het Rode Kruis is bereikbaar via het nummer 070 – 44 55 888 van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur.
 • KBO-PCOB heeft een ouderen-infolijn geopend. U kunt hen bereiken via 030 – 34 00 600 van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

4. In beweging blijven

[Nieuw] Mindfulness: zelfbewust en ontspannen

Zelfbewust, rustig en ontspannen zijn? Wellicht kan mindfulness u helpen. Door verschillende oefeningen te doen die u helpen om meer mindful te zijn, krijgt u bijvoorbeeld meer energie, slaapt u beter en heeft stress minder vat op u. U maakt gratis gebruikt van de app en de oefeningen zijn voor zowel beginners als gevorderden. Klik hier om de app te downloaden >

Lynn’s woensdag workout

Woont u zelfstandig en bent u door het coronavirus aan het huis gekluisterd? Wat doet u dan als u de hele dag thuis zit? Het is belangrijk dat u in beweging blijft. Daarom organiseert ANBO de fitness work-out van Lynn. Iedere woensdag gaat zij om 10.00 uur live op de Facebookpagina van ANBO. Workout gemist? Geen probleem. Klik hier om de workouts terug te kijken >

Veel ouderen wonen zelfstandig en veel van hen zijn door het coronavirus aan huis gekluisterd. Hun wekelijkse activiteit, zoals de kaart- of boekenclub, is afgelast en er komt geen bezoek. Wat doe je als je de hele dag alleen thuis zit? En beweegt u nog wel genoeg? Daarom organiseert ANBO nu, naast de stoel-yogalessen van Monique, ook de fitness work-out van Lynn. Iedere woensdag gaat zij om 10.00 uur live op onze Facebookpagina. En alle work-outs zijn achteraf hier terug te vinden en te kijken!

Fitavie: uw persoonlijke beweegcoach voor thuis

Fitavie is de coach die u iedere dag helpt bij bewegen. En dat op een leuke en gerichte manier! U geeft namelijk aan wat de (on)mogelijkheden zijn en Fitavie maakt automatisch een uitdagend programma op maat. Daarnaast leert het programma continu meer over u, waardoor u beter wordt bediend en geadviseerd. Alle oefeningen zijn gericht op balans, kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, maar ook op fijne motoriek. Het beweegschema past ook prima in ieders dagritme: blokken van maximaal 3 x 10 minuten. Meer weten? Bekijk de video hieronder of klik op deze link >

Stoelyoga

ANBO is gestart met online yogalessen voor senioren via Facebook. Op deze manier is er de mogelijkheid om thuis in beweging te blijven. Iedereen kan meedoen, want het gaat om yoga-oefeningen waarbij u kunt blijven zitten. De stoel yogalessen worden iedere maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 10.00 uur live via Facebook gehouden. Een yogales gemist? Geen probleem! Klik hier om de lessen terug te kijken. Veel plezier!

5. Kunst & cultuur

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de culturele en creatieve sector. Musea zijn gesloten, theatervoorstellingen gaan niet door… Gelukkig vinden een hoop organisaties hun weg online: van gedigitaliseerde collecties tot virtuele rondleidingen en leuke doe-het-zelf acties. We hebben hier een apart blog voor geschreven die ook wekelijks wordt bijgehouden. Klik hier om het blog te lezen >

Eén tegen eenzaamheid

Als lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid vinden wij het belangrijk dat dit soort initiatieven onder de aandacht worden gebracht. Daarom zullen we dit blog wekelijks vernieuwen met nieuwe initiatieven. Hoort zegt het voort! En als u zelf een mooi initiatief tegenkomt, laat het ons dan zeker weten. We voegen het graag toe aan dit artikel!

Dominique Jeremias

Dominique is online marketing & communicatie specialist bij Woonz.nl.