Terug home Informatie & inspiratie Actueel Huurtoeslag op AOW leeftijd

Huurtoeslag op AOW leeftijd

Geschreven op donderdag 04 mei 2017

Huurtoeslag is een bijdrage in uw huurkosten. U kunt huurtoeslag op AOW leeftijd aanvragen als uw huur in verhouding tot uw inkomen (te) hoog is. Hoe hoog de huurtoeslag is hangt af van uw huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en woonsituatie. In dit artikel leest u of u recht heeft op huurtoeslag en hoe u huurtoeslag kunt aanvragen.

Basis voorwaarden

Woont in u een huurhuis of gaat u een woning huren dan komt u mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag hangt af van uw situatie. Check eerst of u aan de volgende basisvoorwaarden voldoet:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U wilt toeslag aanvragen voor een zelfstandige woonruimte (woning met een eigen ingang en waar een toilet en keuken aanwezig zijn).
  • U staat bij de gemeente ingeschreven op uw eigen woonadres.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Minimale en maximale huurprijzen

Naast deze basis voorwaarden gelden zowel minimale als maximale huurprijzen. Per leeftijdscategorie gelden specifieke regels. In de AOW-leeftijd geldt in 2017 dat de rekenhuur tussen de € 221,60 en €710,68 moet liggen. De rekenhuur is de kale huur plus eventuele servicekosten die u per maand betaald.

Maximale inkomensgrenzen en vermogen

Om op AOW-leeftijd in aanmerking te komen voor huurtoeslag mag uw inkomen maximaal €22.200,- per jaar bedragen. Heeft u een toeslagpartner? Dan mag uw inkomen samen niet meer dan €30.175,- per jaar zijn.

Ook uw vermogen mag niet te hoog zijn. Om huurtoeslag te krijgen mag het vermogen per persoon in uw huishouden niet meer dan €25.000,- zijn.

Huurtoeslag bij huren in verzorgingshuis

In sommige situaties is het ook mogelijk om huurtoeslag te krijgen als u in een verzorgingshuis woont. De woning moet dan wel een eigen ingang, toilet en kookgelegenheid hebben. Binnen bepaalde regels kan huurtoeslag ook voor onzelfstandige woonruimtes gelden (woning waar geen eigen ingang, toilet of keuken aanwezig is). Deze moet dan deel uitmaken van een woongebouw en de ruimte moet verhuurd worden voor o.a. groepswonen voor ouderen.

Huurtoeslag aanvragen

De Belastingdienst gaat over de huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst staan de exacte voorwaarden voor alle situaties voor het ontvangen van huurtoeslag. U kunt er ook een proefberekening maken. Zo krijgt u een beeld van de hoogte van de huurtoeslag waarop u recht heeft

Op de website van de Belastingdienst  kunt u  huurtoeslag aanvragen.  U logt in met uw DigiiD in op uw persoonlijk pagina: ‘mijn toeslagen’. Het is ook mogelijk om een papieren aanvraag te doen. Dit kunt u regelen via het gratis telefoonnummer van de Belastingdienst (0800 – 0543).

Een sociale huurwoning vinden

Zodra u heeft uitgezocht of u in aanmerking komt voor huurtoeslag, kunt u op zoek naar sociale huurwoningen voor senioren.

Interessante links bij dit artikel:

Pascalle van der Plaat

Pascalle is Office Manager bij Woonz.nl en ondersteunt het hele team bij diverse taken!